Hlavní navigace

Recenze: Xandros Desktop 4 Professional

9. 10. 2008

Sdílet

Pro mnoho lidí je Ubuntu nejvíce uživatelsky příjemná Linuxová distribuce. Ale existují i jiné komerční distribuce, které jdou ve vytvoření prostředí podobného tomu ve Windows mnohem dál.

Pro mnoho lidí je Ubuntu nejvíce uživatelsky příjemná Linuxová distribuce. Ale existují i jiné komerční distribuce, které jdou ve vytvoření prostředí podobného tomu ve Windows mnohem dál. Dvě nejznámější z nich jsou Xandros a Linspire (dříve Lindows). Ale od té doby co prvně jmenovaný převzal svého konkurenta, zaujal dominantní v této části trhu.

Xandros 4 professional se snaží odlišit od většiny populárních linuxových distribucí dvěma způsoby. Primárním cílem je učinit instalaci a správu tak jednoduchou, jak to jen jde. A za druhé, integrací komerčního software přímo do balíčkovacího systému.

Instalace bez zbytečných otázek

Zatímco distribuce jako Ubuntu se snaží usnadnit instalační proces běžným uživatelům nabídkou již předpřipravených možností, Xandros posunul tuto možnost ještě o něco dál, nenabízí totiž prakticky žádné možnosti.

Pokud zvolíte expresní instalaci, je to vaše poslední volba, instalátor se o vše postará sám, rozdělí celý disk, nainstaluje základní sadu balíčků, nastaví síť atd. Jediné, co můžete ovlivnit, je vaše uživatelské jméno a heslo.

Jediná věc, kterou Xandros nedisponuje, je LiveCD verze. To ovšem snižuje vaše možnosti si systém vyzkoušet před případnou koupí na pouhou instalaci zkušební verze přímo na disk.

Při prvním přihlášení se vás systém zeptá na pár dalších podrobností zahrnujících jazyk, časové zóny a vzhled systému. V základu vypadá Xandros podobně jako Windows XP, včetně tlačítka na podobném místě a s podobnou funkčností jako známé tlačítko Start, a ikonkami běžících programů na panelu vpravo. Můžete si samozřejmě vybrat i jiný vzhled, včetně základního KDE rozhraní.

Ve standardní instalaci není obsažen OpenOffice a Gimp (ačkoliv se oba dají doinstalovat přímo ze správce balíčků), jak byste možná čekali. Taktéž budete ochuzeni o prostředí Gnome. Na rozdíl od jiných distribucí není toto prostředí možno zvolit při instalaci, dokonce nelze Gnome ani doinstalovat pomocí balíčkovacího systému. Rozhodnutí společnosti je preferovat prostředí KDE.

Je zajímavé, že instalace obsahuje některé běžné programy jako prohlížeč Firefox nebo Evolution, integrovaný správce elektronické pošty, adresář a kalendář v jednom. Koupí získáte také CrossOver Linux, program umožňující instalaci programů určených pro Windows na stroj osazený Linuxem, což naznačuje, že cílová skupina jsou právě uživatelé, kteří raději použijí programy ze sady Microsft Office než jejich open-source alternativy.

Zároveň se Xandros velice dobře přátelí s hardwarem, rozpozná totiž většinu zařízení a zajistí veškeré náležitosti, a to včetně konfigurace. V případě přípojných zařízení disponuje instalačním průvodcem, jenž vám celý proces usnadní.



Xandros Network

Za tímto názvem se skrývá zajímavá součást systému, poskytující mnoho funkcí, které jsou v jiných distribucích oddělené: správu balíčků, aktualizace a novinky z Xandrosu. Zatímco instalace nových balíčků je velice podobná protějškům v jiných distribucích, sekce pro aktualizace nasvědčuje další integraci vzhledu z Windows. Aktualizace jsou dobře popsány a rozděleny na bezpečností záplaty, běžné updaty, nové verze ovladačů a service packy (Ano, Xandros si dokonce vypůjčil výraz Service Pack od Microsoftu).

Jedna z věcí, kterou Xandros nabízí oproti ostatním distribucím, je možnost zakoupit, stáhnout a nainstalovat komerční software pro Linux přímo v integrovaném obchodu.

Bohužel takto dostupného softwaru není mnoho. Kromě pro verze CrossOver a StarOffice productivity sady spolu s Xandros antivirovým software si můžete například pořídit členství v Xandros Network Pro, jež vám umožní stahovat si zajímavé nástroje a hry.

Současná podoba aplikace Network se však může stát minulostí, protože díky koupi společnosti Linspire získal Xandros technologii Click and Run (CNR), kterou hodlá integrovat přímo do svého OS. Tato technologie nabízí větší množství komerční software plus mnoho užitečných open-source aplikací a je dostupná na více distribucích včetně Fedory a Ubuntu.

Systémové požadavky

Intel Pentium nebo Celeron procesor/AMD K6/II/III, Duron, Athlon, Athlon XP/MP procesor; 450MHz doporučeno; vyžadováno minimálně 128MB RAM, 256MB RAM doporučeno; 1.5GB dostupného místa na disku, 3GB volného místa doporučeno; bootovací CD-ROM mechanika

Dostupnost

Xandros je komerční distribucí. Narozdíl od Linspire nedisponuje žádnou volně dostupnou verzí, jako byl projekt Freespire. Zkušební verze se po třiceti dnech začne samovolně po půlhodině používání vypínat. Pokud si jej přejete koupit, máte pouze jednu možnost, a to Professional verzi za $99, která obsahuje distribuci, Xandros Netwrok balíček a 90 dní podpory. (Pro neziskové účely není tato verze omezena počtem instalací a je zdarma.) Pokud hledáte verzi pro jediný počítač, máte prozatím smůlu. Xandros zrušil svou Home Edition verzi. Podle vyjádření společnosti by měla ke konci října vyjít nová verze Freespire s pořadovým číslem 5 a nová Business verze v listopadu. Xandros možná nebude po chuti Linuxovým puristům kvůli integraci komerčního software do své obchodní strktury a některými nedostupnými možnostmi, kterou prostředí gnome bezesporu je. Na druhou stranu poskytuje dostatek možností pro uživatele, kterým vyhovuje Windows, a rádi by měli z Linuxu podobný pocit.



Autorův komentář:

Xandros možná nabízí mnoho vlastností, které nekomerčním distribucím chybí. Přesto však stále nenabízí nic, co by vyvážilo cenu, kterou za něj platíte. Velké společnosti často sáhnou spíše po distribucích typu RedHat nebo Suse a pro koncové uživatele by tak jedinou volbou byla výše zmiňovaná distribuce Freespire 5. Otázkou však zůstává datum jejího vydání a také, o které vlastnosti bude oproti business verzi ochuzena. Osobně mi přijde zbytečné platit za něco, co Ubuntu nabízí taktéž. Možná ne až tak v oblasti úzce vymezených vlastností, které mají usnadnit přechod právě z Windows, kde má tato distribuce jistě navrch, ale co do variability a nastavitelnosti naopak mnoho ztrácí. Verze zdarma by pro úplného začátečníka s GNU/Linux stála za zkoušku, ale pokud se považujete za víc, než jen občasného uživatele pracovní stanice, není důvod se nechat ochudit o možnosti, které jiné distribuce nabízejí zcela zdarma.

Verdikt:

Pro Xandros Desktop 4 Professional by hlasovalo 5 tučňáků z deseti (milovnící Windows si mohou přidat jednoho navíc). V případě uvolnění Freespire 5 by skóre taktéž stouplo o jeden kus onoho vodomilného tvora).

- - Jakub Koval´, James Turner

Byl pro vás článek přínosný?