Hlavní navigace

Recenze: Xara 3D Maker 7 vytváří z textu 3D objekty

12. 3. 2011

Sdílet

Princip softwaru, který se dočkal již sedmé verze, je jednoduchý: umožnit i neumětelům vykouzlit z obyčejného textu okouzlující trojrozměrné objekty.

Pokud potřebujeme vytvořit co možná nejpohodlněji jednoduchou 3D animaci, program Xara 3D Maker (dřívější verze se jmenovaly pouze Xara 3D) bude pro tento úkol tím pravým ořechovým. Sedmá verze se dočkala mírně upraveného uživatelského rozhraní, práce s programem je nyní zjednodušena na maximum. I tak zde ale najdeme změn více než dost. Mezi ně patří zejména výrazně vyšší počet nových typů animací, nový kontrola pozice X a Y, lepší možnost časové linky a hlavně automatické ukládání rozdělaného dílka jak v případě vypnutí programu, tak i v případě nečekaného selhání celého počítače. Pokud někoho zajímá původ softwaru, tak firma Xara je od roku 2007 samostatnou pobočkou německé softwarové společnosti Magix.

Začátečníky poněkud překvapí, že nezačnou pracovat s čistou plochou, ale musí měnit úvodní plochu s logem Xara. Připravíme si potřebný text, pohrajeme si s detaily jako je barva, nasvícení, úhel a stínem a potom si vybereme  animaci. Pravá strana je věnována lištami pro jednotlivé kroky, pomocí dvou úseček si vzniklý text nakláníme oběma směry, takže si jej můžeme prohlédnout ze všech stran.

Podpora fontů je více než dostatečná, uživatele v české kotlině potěší, že program bez potíží zvládne i diakritiku. Zvýrazněna byla i podpora počtu souborů, které můžeme importovat. Stejně bohatá je i možnost exportu (včetně šetřiče obrazovky), pro animaci můžeme využít formáty Flash (díky tomu se vyřádíme ve Photoshopu), AVI nebo GIF. Pokud vlastníme patřičný kodek, můžeme vytvořit krátký klip ve formátu DivX nebo MPEG4. Pochvalu si zaslouží i optimální velikost vznikajících souborů, které jsou automaticky upraveny pro potřeby běžné webové stránky. Potěší i bohaté doplnění o nejrůznější šablony, designy a pozadí, fajnšmekři se zase zaradují nad použitím pokročilé technologie anti-aliasing, čímž vzniklá animace získá profesionální vzhled.

Verdikt

Program je určen amatérům pro jednoduchou přípravu efektních titulků, butonků a nadpisů. V žádném případě nedostanete do ruky robustní software, spíše příjemnou jednoúčelovou utilitku. I tak ale platí, že za investované peníze (cca 750 Kč) dostaneme do ruky patřičnou protihodnotu.

Hodnocení: 80%

Cena: 40 USD (750 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.