Hlavní navigace

Recenze: Xara Designer Pro X

Sdílet

 Autor: Xara
Německá softwarová Xara každým rokem připravuje nové verze, tentokrát přichází s další verzí svého programu Designer. Jedná se o verzi Designer Pro X (zmizelo označení 365), která zahrnuje všechno co nabízejí samostatné programy Web Designer Premium, Photo & Graphic Designer a Page & Layout Designer.

I v nové verzi platí, že jde o chválihodnou snahu propojit komplexní program s celkem jednoduchým ovládáním. Hlavním motorem programu je samozřejmě vektorová grafika, ke které je přidána slušná fotoeditace, možnost designovat webovky a v podstatě jakékoliv tištěné stránky. Výtečné je vzájemné propojení jednotlivých složek, které u programů Xary nepřekvapí. Pracovní plocha je graficky solidně vyladěná, tady grafik nevymýšlel kolo a zůstal u osvědčeného designu, navíc díky kvalitní integraci  odpadá nějaké spouštění vedlejších aplikací a software (což v praxi znamená uživatel) jen přede.

Webový editor se příliš nezměnil, objevily se nové animace pro scrollování, dostaneme přístup k portálu Website M, kam můžeme své webové dílko pověsit. Program si také lépe rozumí s funkcemi microsoftího Edge. Tohle všechno tady ale bylo již dříve. Výrazně se posílila práce s textem, od automatických úprav velikosti, aby se text vešel do zvoleného prostoru až pořádnou podporu Open Type. Vedle mnoha nových templátů a  šablon si z kontextové knihovny můžeme stáhnout bohatou  nabídku objektů i fotografií, nečím podobným se kdysi chlubil zejména Corel.

Fotoeditace se dočkala řady novinek, i když některé (jako třeba rámečky) jsou spíše okrasou nežli skutečnou potřebou. Příjemná může být aplikace analyzující fotografii a odhadující nejvýraznější barvy, které následně můžeme propojit s barvou celého dokumentu.Doplňková aplikace Magix Panorama Studio 3.2 je výrazně posílena.

Dobrá je i interakce s firemním cloudem, v prémiové verzi mohou na cloudově uložených souborech pracovat i ostatní.

Jediným problémem zůstává fakt, že stránka se stále ukládá ve firemním formátu. Na to si ale asi budeme muset zvyknout a prostě pokud v tomto softwaru stránku vyrobíme, tak si program budeme muset nechat po pozdější úpravy. Samozřejmě i v nové verzi prudí nejrůznější nabídka typů a informací, těm je nutno hned na začátku zatnout tipec.

Verdikt

Designer Pro X zůstává i nadále plnohodnotným a komplexním programem pro vektorovou grafiku a designování webových stránek. Novinky jsou zajímavé, ale zase ne převratné, což pravděpodobně neznamená, že by se vývojáři flákali, ale spíše to, že už mnoho výrazně nového asi dodat nejde.

           

Pro:  Komplexní a rychlý program, slušná cena

Proti: Vlastní formát

Celkem:  85 procent

Výrobce: Xara

Cena: 299 USD (cca. 6 700 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.