Hlavní navigace

Recenze: Xara Designer Pro X9

12. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Xara
Anglická firma Xara dnes kope v dresu společnosti Matrix a chrlí své programy rychleji, nežli recenzent o nich zvládne psát.

Poslední novinkou je program Designer Pro X9, který řeší nejistotu tím, že obsahuje všechno, co mají sesterské progaym Photo & Graphic Designer 9, Designer 9 a Page & Layout Designer 9. Zmatené? Pravděpodobně, ale firmě to vychází, tak proč ne. Jazykových mutací je sedm, čeština mezi nimi není. Komu se kombinace angličtiny, němčiny, holandštiny a polštiny (mimo jiné) zdá být poněkud zvláštní, pochopí ji ve chvíli, kdy se podívá, ve kterých zemích má Matrix pobočky.

Díky tomu, že Pro X9 obsahuje všechny nástroje sesterských programů, asi nepřekvapí, že v balíku najdeme doslova všechno, co můžeme pro přípravu webových stránek potřebovat, od ilustrací přes fotoeditaci, webovou grafiku až po flashové animace. Cena 299 dolarů sice opustila tradičně sympatické ceny, kterými se programy firmy Xara oprávněně pyšnily, na druhou stranu za svou valutu toho dostaneme skutečně dost. Navíc si můžeme vybrat mezi 32 a 64 bitovou verzí.

Xara Designer Pro X9

A nedošlo jen k setřepání všeho do většího pytlíku, jednotlivé součásti se dočkaly dalších, byť mírných vylepšení. Je sympatické, že se nadále vylepšuje fotoeditor, který v minulosti patřil k slabinám. Nástroje jako Background Erase, které nám umožní jednoduše „vyříznout“ postavu nebo objekt z komplexního pozadí, jsou rozhodně krokem správným směrem. Vůbec nástroje typu Erase byly v posledních verzích výrazně posíleny. Zapomenout nemohu ani na mnohem výkonnější Healing Brush. Pokud nám tohle všechno nestačí, je zde ještě jedenáct nových plug-ins Photo FX.

Webový editor funguje jako pravý WYSIWYG. Nabízí všechno, od dynamických stránek po přímé vkládání materiálu pomocí drag-and-drop. Dočkal se i novinek v podobě integrace webových fontů Google, kompatibility s displejem Retina a podporu Google Analytics. Kompatibilita s CSS3 a HTML5 byla vylepšena. Objevily se nové widgets jako třeba Google+.

Xara Designer Pro X9

Díky dále posílené rendering engine je program, který byl už posledně bezkonkurenčně nejrychlejší, ještě o fous zrychlil. Opět o něco vzrostla nabídka templátů, dále je vidět, že Xara pracuje na tom, aby program mohl být používán i k přípravě celých knih. Filtry pro export a import souborů docx jsou dalším vylepšením. Změn (spíše doplňků) je pochopitelně mnohem víc, od nových možností tisku až po doplněnou nabídku pozadí nebo lepší možnosti tvořit loga. Vlastní technologie umožnila překonal bariéru vzniklou omezeným počtem fontů vhodných pro web, díky již zmíněné integraci s fonty Google dnes asi nebude font, který by nešel použít nebo který by si s nějakým browserem nerozuměl.

Verdikt

Pokud už některý ze sesterských programů (samozřejmě v letošní verzi) od Xary máme, nebude nutkání po investici nějak akutní. Změn je sice dost a všechny k lepšímu, ale cena, která přesáhla cenu jednotlivých částí třikrát, je přecejenom dost vysoká. Xara ale nabízí poměrně širokou paletu slev pro ty, kteří vlastní starší verzi, což přece jenom situaci poněkud zlepšuje. Jinak ale kombinace robustnosti nástrojů, výtečné práce s bitmapovou editací a bleskové rychlosti dělá z tohoto programu skutečně podařený balík.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost

Proti: Vyšší cena

Celkem: 85 procent

Výrobce: Xara

Cena: 279 eur (skoro 7 tisíc korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.