Hlavní navigace

Recenze: Xara Photo & Graphic Designer 9

19. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Xara
Německá firma Xara, se názvem tohoto softwaru opravdu vyblbne. Nejdříve vyměnilo označení XM číslo v pořadí, loni se objevil letopočet a letos jsme zase u pořadového čísla. Změnilo se ještě něco?

Jak je již chvalný, zvykem, program je naplněn jednotlivými aplikacemi a nástroji až k nepřehlednosti, takže zvládneme téměř všechno, od fotoeditace před ilustrace, flashové animace a webovou grafiku. Kdo s programem začíná, bude ale lehce zápolit, protože označení ikonek není z nejjasnějších a občas se nechytneme ani z jejich popisu. Firma navíc již několik let drží cenu na stejné úrovni, takže v řadě ohledů nalezli zlatý grál - plnohodnotný program, který zvládne všechno, co od podobného softwaru můžeme očekávat a ještě k tomu za příznivou cenu.

Xara Photo & Graphic Designer 9

Mezi novinky můžeme připomenout vylepšené úpravy obrázku, 11 nových fotoefektů (včetně falešného HDR), podporu 600 fontů Googlu, nové maskování a vylepšení mazání pozadí. Řada věcí, za které jsme Xaru chválili již minule, zůstala zachována. Jednou z nich je rychlost, která u renderingu vektorových a bitmapových efektů, nemá konkurenci. U nástrojů jako je Shape Erase si to můžeme vychutnat, všechno jede v reálném čase, bez ohledu jak komplikovaný objekt měníme. A nemusíme mít zrovna nejnadupanější počítač.Většina nástrojů není destruktivní, což samozřejmě k již uvedené rychlosti přispívá. Samotná firma si velice zakládá na své aplikaci Healing Brush, o které tvrdí, že má nejlepší algoritmus pro plnění zvolených tvarů na současném trhu.

Grafická (či designová) část progamu pracuje stejně jako v minulosti a tradičně nabízí dvě základní možnosti - buď si navolíme templáty a pouze nahradíme text vlastní tvorbou, nebo začneme s prázdnou stránkou. Nabídka tvarů a nejrůznější grafiky je více než dostatečná. Aplikace QuickShape je dostatečně robustní nástorj na to, abychom vytvořili libovolný tvar během několik vteřin. 3D extrusion znamená možnost přetáhnout libovolný předmět do 3D za plného zachování světla i stínů. Integrovaná galerie Design Gallery nabízí bohatou nabídku templátů rozdělených do mnoha kategorií.

Xara Photo & Graphic Designer 9

Webový editor funguje jako pravý WYSIWYG. Když k tomu přidáme schopnost vkládat obsah do webových stránek pomocí aplikace drag-and-drop, možnost jednoduché přípravy dynamických stránek, nebo třeba možnost měnit barvy ve všech grafikách jedním kliknutím, bude jasné, že se tento program opravdu povedl.

Novinkou je i menu Share, které již dříve solidní možnosti exportu dovedlo o další krok dál – vedle samozřejmé podpory dalších aplikací mateřských firem Xara a Magix můžeme sáhnout třeba pdo Flickru nebo Facebooku.

Verdikttop produkt

Současný trh nabízí dost cenově dostupných grafických aplikací. Photo & Graphic Designer 9 netrumfuje maximální automatizací nebo nějakými dětinskými pumprdlíky, ale vítězí díky výrazně větší rychlosti, lepší práci s bitmapovou editací a výrazně robustnějšími nástroji. Verze 9 představuje výrazný posun kupředu za stále velice příznivou cenu 69 dolarů. Od nás získává ocenění Top Produkt.

 

Pro: Bohatá nabídka funkcí, velká rychlostí, stále příznivá cena

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: Xara

Cena: 69 USD (asi necelých 1 400,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.