Hlavní navigace

Recenze: Xara Web Designer 10 Premium

26. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Xara
Kdysi britská, dnes již několik let německá softwarová Xara, která patří do stáje společnosti Magix, přichází s pravidelností monzunových dešťů s další, již desátou verzi svého programu Web Designer. Do ruky jsme opět dostali verzi Premium.

Xara s názvem nijak nelaškuje, takže víme, o co půjde, tedy o solidní sadu nástrojů pro přípravu webových stránek. Web Designer je již řadu let proslavený tím, že se mu podařilo spojit dvě těžko spojitelné věci - nabídnout plnohodnotný program, který potěší profíka, ale nezahltí amatéra. Základem je vektorová grafika, ovšem zaměřená primárně na web. Desítka je bezesporu vyzrálý grafický program, který bez problémů zvládne práci s textem i obrazem. A jelikož se jedná o program přece jenom pro ty méně schopné, nepřekvapí, že základem jsou různé šablony. Proto zde máme opět rozšířenou galerii Content Gallery (což je onlinová a expandovaná verze původní Design Gallery) a všech možných grafických funkcí, které pro přípravu webových stránek můžeme potřebovat. Autoři nezapomněli ani na solidní nabídku widgets, které vznikající stránce dodají dynamičnost.

Xara

Web Designer zůstává plnohodnotným WYSIWYG webovým editorem, takže co je na monitoru, to uvidíme i na webu. Když k tomu přidáme schopnost vkládat obsah přímo do webových stránek pomocí drag-and-drop, dynamické stránky, kde můžeme hýbat s obrázkem a text se bude optimálně přesouvat, aniž bychom se o něj museli starat nebo třeba možnost jednoduché změny barvy jedním kliknutím, začneme uvažovat o tom, že se vyplatí sáhnout do peněženky. Cena koneckonců neznamená zase tak mimořádný balík. Jediným problémem zůstává fakt, že stránka je na finále uložena ve firemním formátu, takže s jiným programem budeme mít u případné editace smůlu.

Xara

Novinkou je možnost tvořit pro nejrůznější browsery periférie, takže můžeme vytvořit stránku, která bude vypadat stejně dobře na Applu jako na PC, na tabletu jako na smartphonu. Program k tomu používá zvláštní metodu – nechá nás připravit několik variant pro nejrůznější velikosti displeje. Tyto jednotlivé verze, které jsou vlastně variacemi jedné webové stránky, jsou vzájemně propojeny, takže pokud při pozdějších úpravách změníme jednu věc, změna se uskuteční všude a v patřičných proporcích. Browser je přitom schopen automaticky vybrat vhodnou verzi, což si lehce ověříme tím, že zmenšíme šířku displeje na PC a dostaneme mobilní verzi.

Xara

Verdikt

Web Designer 10 Premium v každém případě představuje vydařenou kombinaci robustních aplikací s jednoduchým ovládáním. V oblasti webového designu v poslední době vůbec panuje ticho po pěšině, dlouhé roky kralující Dreamweaver začíná být díky přesunu do cloudové verze CC nesmyslným nákupem pro každého, kdo se webovkou nehodlá vyděpávat. Konkurenčních programů je málo, takže Xara může dobře posloužit. A možnost tvořit varianty jedné stránky je oproti minulé verzi skutečně revolučním krokem.

Pro: Robustní program, jednoduché ovládání, stále nízká cena

Proti: Vlastní formát

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: Xara

Cena: 99,99 USD (asi 2 tisíce korun, neprémiová verze polovinu)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.