Hlavní navigace

Recenze: Xara Web Designer 9 Premium

29. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Xara
Kdysi britská, dnes německá společnost Xara, pohlcená firmou Magix, přichází s pravidelností monzumových dešťů s další, tentokrát již devátou, verzi svého programu Web Designer.

Poté, co se z loňské verze vytratila pořadová osmička, slaví letos devítka návrat. Podívali jsme se na verzi Premium.

Již tradičně je ze samotného názvu jasné, o co v programu jde, tedy o pokud možno komplexní sadu nástrojů pro přípravu vypadajících webových stránek. Software Web Designer je dlouhodobě proslavený tím, že se mu podařilo spojit dvě těžko spojitelné věci, a to nabídnout plnohodnotný program, který potěší profíka, ale nezahltí amatéra. Základem je vektorová grafika, ovšem zaměřená primárně na web. Devítka je bezesporu vyzrálý grafický program, který bez problémů zvládne práci s textem i obrazem. A jelikož se jedná o program přece jenom pro ty méně znalé, nepřekvapí, že základem jsou templáty a šablony. Proto zde máme opět rozšířenou a zmodernozovanou Designs Gallery a všech možných grafických udělátek, které pro přípravu webových stránek můžeme potřebovat. Autoři nezapomněli ani na solidní nabídku widgets, které vznikající stránce dodají dynamičnost.

Základní pracovní plocha se příliš nezměnila

Web Designer zůstává plnohodnotným WYSIWYG webovým editorem, takže co je na monitoru, to uvidíme i na webu. Když k tomu přidáme schopnost vkládat obsah přímo do webových stránek pomocí drag-and-drop, dynamické stránky, kde můžeme hýbat s obrázkem a text se bude optimálně přesouvat, aniž bychom se o něj museli starat nebo třeba možnost jednoduché změny barvy jedním kliknutím, začneme uvažovat o tom, že se vyplatí sáhnout do peněženky.

Detaily se budou hodit.

Mezi letošní novinky patří zejména: automatická podpora přípravy webových stránek kompatibilních s HIDPI/Retina (platí pouze pro verzi Premium), plná podpora HTML5 a CSS3, což vede k přípavě rychleji se otevírajících webových stránek. Objevila se také podpora fontů Google, jejichž počet dnes přesahuje 600. V devítce jsou i lepší změny barev u vkládané grafiky. Další propojení s Googlem naznačuje (vedle již zmíněných fontů) také integrace s Google Analytics a nové widgets zaměřené na Google+ a Google AdSense. Novinkou je i možnost získat vlastní doménu zdarma a roční webové stránky uložené u Magix Online World. Vedle toho existuje i celá dlouhá řada drobných vylepšení.

Verdikt

Web Designer 9 Premium v každém případě představuje vydařenou kombinaci robustních aplikací s  jednoduchým ovládáním. A za 89 dolarů, no nekupte to. Že by se ale od minulé verze událo cosi revolučního, to rozhodně ne, takže pokud jsme s minulou verzí MX plně spokojeni, příliš důvodů k přechodu na novou verzí mít nebudeme.

 

Celkem: 85 procent

Pro: Robustní program, jednoduché ovládání, stále nízká cena

Proti: Výrazných změn by mohlo být více

Výrobce: Xara

Cena: 49/89 dolarů (asi 1 000,-/1 800,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.