Hlavní navigace

Recenze: Zoner Photo Studio 11 Professional Edition

18. 10. 2009

Sdílet

Brněnská společnost Zoner je známá především svým fotoeditačním programem Photo Studio. Podívali jsme se na jeho dražší verzi Professional Edition.

Zoner Photo Studio 11 Professional Edition


Stejně jako u předchozích verzí, i zde se jedná o kombinaci dvou programů, archivačního a vyhledávajícího Průzkumníka. Archivace je více než solidní, obrázky můžeme doplnit velkým množstvím informací, příjemnýou vlastností je plná ochrana metadat, které některé programy s oblibou oříznou ve chvíli, kdy provedeme sebemenší editační krok.

Zoner Photo Studio 11

 

Kliknutím na fotografii ji otevřeme v prohlížeči, kde s ní ovšem příliš neuděláme. A co nám na této části programu vadilo víc, byla minimální nápaditost grafického designera - uživatelské rozhraní je totiž nepříjemně podobné konkurenčním programům. A když jsme u toho, pro editor to platí také. Škoda.

Pokud se chceme dostat ke skutečné fotoeditaci, máme několik možností. Buď pracovat přímo v Průzkumníku, kde v nabídce Editovat na horní liště získáme přístup k editačnímu menu. Druhá alternativa je otevření editační lišty na pravé straně, třetí potom klepnutím na nabídku Editovat obrázek, což vede k otevření samostatného editoru.

Nad poněkud nepochopitelným ztrojením této nabídky jsme dlouho váhali, způsob editace totiž není pokaždý stejný. První dvě možnosti nabízí pouze minimální velikost základního obrázku, na druhé straně ale se ale objeví nové pracovní okno, které ukáže editovaný obrázek jako Před a Po. Bohužel i tentokrát jsou obě fotografie nepříjemně malé. Okno si sice můžeme zvětšit, ale při příštím otevření bude zase malé. Třetí možnost editace nám kupodivu dvě verze obrázku nenabídne.

Zoner Photo Studio 11

Pokud se přes tyto méně příjemné vlastnosti ale přeneseme, brzy zjistíme, že máme v ruce nečekaně robustní a výkonný fotoeditor, který nezklame ani pokročilého uživatele. Vypočítávat bohatou nabídku fotoeditačních kroků, efektů a triků nemá smysl, je jich víc než dost.

Již dříve bohatá podpora nejrůznějších formátů byla opět o něco posílena, zájem byl samozřejmě zaměřen zejména na stále populárnější formát RAW, u něhož se nám pravděpodobně nestane, že bychom měli fotoaparát, se kterým by si Zoner nerozumněl.

Verdikt:

Každopádně se jedná o velice zdařilý software, který se může díky minimální hardwarovým nárokům oprávněně pyšnit také bleskovou rychlostí všech funkcí. Profesionální jedenáctka šla v některých krocích zase o kousek dál, škoda snad jen toho toho nepříliš nápaditého designu.

Klady: Robustní a výkonný fotoeditor, čeština, rychlost

Zápory: Rozhraní je až příliš podobné konkurenci

Hodnocení: 80%

V nejbližších dnech pro vás připravujeme také recenzi Zoner Photo Studio ve verzi 12.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.