Hlavní navigace

Recenze: Zoner Photo Studio 14

11. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Zoner software
Oblíbený český fotoeditační program Zoner Photo Studio se dočkal své čtrnácté verze. Koupit nebo nekoupit? To je to, oč tu běží!

Hned na začátku je na místě poznamenat tři věci – s Photoshopem od Adobe není nutno Zoner Photo Studio porovnávat, protože přinejmenším cenově se jedná o programy ze zcela jiných kategorií. Stejně tak nemá valný smysl porovnávat účinnost jednotlivých aplikací nebo se je dokonce snažit vyjmenovat. Na to je Zoner již dávno příliš obsáhlý a robustní. Skutečnost, že uživatelské rozhraní vypadá, jakoby z oka vypadlo řadě konkurenčních programů, se nezměnila, nicméně v tom Zoner není sám a povětšinou platí, že pokud se výrobce snažil vynalézt nové kolo, dopadlo to špatně.

Zoner Photo Studio 14

Co se novinek týče, je na prvním místě nutné vyzdvihnout výrazné zrychlení, které je výsledkem akcelerace grafické karty, rozhraní CUDA a OpenCL, a integrace webové fotogalerie Zonerama, kam můžeme fotografie posílat pouhým pohybem myši. Po založení účtu, jež lze provést přímo z programu, budete mít k dispozici 2 GB prostoru. U zakládání účtu ale spatřujeme jisté nepříjemnosti – to, že uživatel musí vydat svoji e-mailovou adresu, ještě chápeme, ale nutnost vyplnit další informace včetně data narození již považujeme za poněkud zbytečné, nemluvě o tom, že nabídnutý rok narození končí rokem 1951. Vraťme se raději zpět k funkčnosti programu jako takového.

Řada nástrojů byla ve čtrnácté verzi příjemně posílena či vylepšena. Platí to o Průzkumníku i o Editoru. U fotoeditačního programu bude většinu lidí zajímat, co je nového právě v této oblasti. Příjemná je zcela nová funkce, která umožňuje selektivní odstraňování šumu ve vybrané oblasti. Pro některé bude zrovna tohle důvodem, proč si novou verzi koupit. Stačí si vybrat místo a pohybem nahoru začít odstraňovat šum.  Objevil se i nástroj pro vymazání nevhodné části fotografie. Tím dnes ale disponuje snad každý fotoeditační program, navíc od této aplikace nemůžeme očekávat nějaké mimořádné zázraky. Klonovací razítko přitom pracuje stále lépe.

Zoner Photo Studio 14

Další novinkou je mapování tónů, což je nejen užitečná, ale také výkonná aplikace. Zoner dnes nabídne také módní aplikaci HDR, což je v podstatě metoda umožňující zvládnout velké rozdíly v jasech a stínech. Zoner nabízí hned dvě možnosti – složení dvou či tří fotografií nebo skládání většího počtu fotografií. Aplikace funguje spolehlivě a je jen na nás, jestli se udržíme na hraně dobrého vkusu, nebo necháme jednotlivé kroky rozjet se na plný plyn.

Mezi další, již méně výrazné změny, patří lepší podpora přehrávání videozáznamu či vylepšená podpora práce na dvou monitorech. Další novinky představují nové filtry jako Poškozené fotografie či Texture. Na straně negativní je nutné zmínit velikost ikon na pracovní ploše – i na tom největším monitoru jsou nepříjemně titěrné a i bystrozraký musí rezignovat nebo sáhnout po lupě. Sice „maličkost“, ale ze stran tvůrců naprosto zbytečná.

Zoner Photo Studio 14

 

Verdikt:

Celkem příjemná je i cenová relace – čtrnáctku v edici PRO získáme za 1 499 Kč, pokud si navíc připlatíme 299 Kč, získáme licenci pro všechny domácí počítače. Koupit nebo nekoupit? V každém případě se jedná o fotoeditor, který potěší jak domácím původem, tak češtinou. Tady zkrátka není o čem mluvit a pro značnou část uživatelů je čeština hlavním tahounem. Najdeme zde prakticky všechny nástroje, které nabízí konkurence, navíc v dostatečné kvalitě. Nemůžeme se ale zbavit pocitu, že jednotlivé aplikace i filtry spíše reagují na konkurenci, než by přicházely s vlastními nápady. Navíc je ve čtrnácté verzi těch novinek až proklatě málo.

 

Hodnocení: 85 %
Klady: Výkonný a kvalitní fotoeditor, který rozhodně nezklame
Zápory: Nesmyslně malé ikonky, malé množství novinek

 

Cena: 1 499 Kč vč. DPH (elektronická licence edice PRO)
Výrobce: Zoner software

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.