Hlavní navigace

Recenze: Zoner Photo Studio 17 Pro

8. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Zoner
Po roce přichází česká firma s novou (v pořadí již sedmnáctou) verzí svého stále populárnějšího fotoeditoru Zoner Photo Studio. Stojí nová verze za update?

První pohled přináší tradiční rozdělení na pět základních modulů Import, Správce, Prohlížeč, Editor a Raw. Jejich použití prozrazuje samotný název, modul Import je určen pro stahování fotografií do počítače. Jak si to jednou nastavíme, tak to příště pojede automaticky. Příjemná věcička, obcházející urputnou snahu Windows mířit tam, kde si fotografie ukládají jen fořti z Redmondu. Katalog je změněn a správa fotografií je lepší. Změnil se také postranní panel. Modul Import se dočkal automatického doplňování klíčových slov. To samo o sobě je věc, která nám sice správu fotografií výrazně ulehčí, nicméně pokud jsme s ní nezačli již někdy v počítačovém dávnověku, tak v době, kdy máme na disku 10 tisíc fotografií, tak už to asi nezachráníme. Možnost domácího sdílení pak potěší ty, kteří mají doma více periférií, tedy pravděpodobně každého.

Zoner

Srdce každého fotoeditačního programu samozřejmě bije především v aplikacích, kterými fotografie skutečně editujeme. Mezi novinky lze připomenout podporu DLNA, což se hodí pro posílání fotografií k prohlédnutí na velkých monitorech. Objevila se i aplikace pro Android, takže se vyřádíme na perifériích, které šlapou s tímto operačním systémem (a že jich po světě neběhá málo).

Sedmnáctka nějaké revoluční změny nepřináší. Snad největší změnou je systém práce s formátem RAW. Tento modul, který byl v minulosti poněkud přehlížen, se dočkal nejrazantnějších změn za posledních pět verzí. Mnohem lépe můžeme nastavit expozici, práce s křivkami a živostí barev byla také výrazně posílena. Automatické úpravy naznačí, kam dál můžeme s editací jít. Navíc odpadla předchozí podpora (až na vyjímky) jediného výrobce fotoaparátů, což bylo nutné obcházet pomocí DNG konventoru od Adobe.

Zoner

Jako novinka v Editoru poslouží také expoziční přechodový filtr a Odlesk objektivu. Další změny jsou určeny spíše pro pokročilé uživatele, na mysli mám zejména automatické korekce optických chyb objektivů. Přechodový filtr jako téměř jediná změna ale představuje značně chabé vylepšení.

Zoner se i nadále pyšní přívětivou cenou – program si stáhneme za 1 499 Kč, což se navíc od minulé verze nezměnilo, majitelé starších verzí mají navíc slevu. Čeština je samozřejmostí, což potěší jak neznalé jiného jazyka, tak i domácí fanoušky.

Verdikt

Takže jak, koupit nebo ne? Program samozřejmě opět o krok pokročil, a rozhodnutí, jestli sáhnout do prasátka pro peníze, není tak úplně jednoduché. Změn není zrovna záplava, a většina běžných uživatelů je potřebovat nebude. Pokud je ale někdo fandou práce s formátem RAW, konečně se dočkal toho, co mu dlouhé roky chybělo a neměl by váhat. Prostě a jednoduše – Zoner je výtečný, jen toho nového není v sedmnáctce zase tak moc. I přes tento nedostatek si od nás software vysluhuje ocenění PCWorld Top produkt 2014.

Pro: Výkonný a kvalitní český fotoeditor s robustní nabídkou funkcí
Proti: Novinek není mnoho

Celkem: 90 procent

Výrobce: Zoner Software

Cena: 1 499,- Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.