Hlavní navigace

Recyklujte svou starou elektroniku! - 1. díl

17. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Peterfactors - Fotolia.com
Je jaro, období života a lásky, ale také velkých jarních úklidů, což je příležitost zbavit se svých nepotřebných nefunkčních MP3 přehrávačů, starých nepoužitelných tonerů, kabelů a velkých CRT monitorů.

Podívejte se do garáže, na půdu, do skříní a šuplíků, co vše se vám doma zbytečně povaluje, a zbavte se toho. Váš dům či byt bude vypadat moderněji, prázdněji a prostě celkově lépe. A vám se bude lépe dýchat.

Proč vůbec recyklovat?

Jistě, bylo by jednodušší vyhodit vaši starou a nechtěnou elektroniku přímo do koše. Nicméně staré počítače a jejich periférie obsahují spoustu těžkých kovů – olovo, kadmium či rtuť – které mohou vážně ohrozit životní prostředí, případně život a zdraví lidí a zvířat, jestliže se dostanou do půdy a vody. Patří totiž mezi karcinogenní látky. Navíc ve chvíli, kdy starou elektroniku jen tak bezstarostně vyhodíte do koše, odstraníte ji z recyklačního řetězce, který může ušetřit energii při výrobě budoucí elektroniky.

Jestliže vás životní prostředí příliš nezajímá, možná by vás mohly zajímat ekonomické přínosy recyklace elektroniky. Každých 10 tisíc tun opětovně využitého materiálu přináší zaměstnání 296 lidem, alespoň podle dat ze Spojených států.

Poslední pákou na chronické ignoranty recyklace je potom zákon. Vyhazování elektroniky do směsného odpadu je totiž v České republice přestupkem, a pokud se na vás přijde, hrozí vám ve správním řízení pokuta až 20 tisíc korun, což za to rozhodně nestojí.

Nejdůležitější je prevence

Tzv. e-waste, neboli elektronický odpad, je problémem celého světa. Dnešní konzumní společnost je zaměřena na to mít doma ten nejmodernější mobil, počítač nebo třeba tiskárnu. Je třeba si ale vždy položit otázku, zda nové zařízení potřebuji, když to staré ještě funguje.

Podle některých údajů je ve Spojených státech zrecyklováno 27 procent veškerého elektroodpadu. Jenže tato statistika začíná dostávat vážné trhliny. Existuje totiž podezření, že množství „papírově zrecyklovaného“ odpadu je ve skutečnosti ilegálně pašováno mimo USA do Číny i do Afriky jako „zboží z druhé ruky“. Byl o tom natočen dokonce celý dokument, E-Wasteland.

V České republice snad nic podobného nehrozí, přesto je energeticky nejméně náročné jakékoliv zařízení, které se nemusí vyrobit. Jistě, v dnešní době bez elektroniky a mobilních zařízení téměř není možné žít, nicméně je potřeba vyvažovat. Je otázka, jestli člověk potřebuje každé dva roky nový mobil. Alarmující je, že podle informací společnosti Asekol roste objem elektronického odpadu v zemích Evropské unie tempem 3 až 5 procent za rok, což je dvojnásobek tempa růstu objemu odpadu obecně.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?