Hlavní navigace

Recyklujte svou starou elektroniku! - 2. díl

18. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © arska n - Fotolia.com
Je jaro, období života a lásky, ale také velkých jarních úklidů, což je příležitost zbavit se svých nepotřebných nefunkčních MP3 přehrávačů, starých nepoužitelných tonerů, kabelů a velkých CRT monitorů.

Předchozí díl

Než se zbavíte jakékoliv elektroniky

První krok vaší recyklovací cesty: Ujistěte se, že na vaší brzy vyhozené elektronice nezbyla žádná osobní data. Minimálně učiňte následující:

Jestliže pro správu vaší digitální hudby a videa používáte službu iTunes od Apple, deautorizujte jakékoliv zařízení, které recyklujete. „Ale ten počítač už umřel“ není žádná výmluva. Apple očekává, že všechna zařízení sami deautorizujete přes aplikaci iTunes, a potom opětovně autorizujete ta, která jsou stále „naživu“ (a přežijí i vaši čistku). Je třeba si však uvědomit, že možnost „deautorizovat vše“ funguje jenom jednou za rok, takže ji používejte moudře.

Jestliže recyklujete smartphone, restartujte jej do továrního nastavení, aby se smazala všechna vaše osobní data. Předtím se ale ujistěte, že tato data máte zálohovaná. A že jste přesně pochopili pokyny výrobce, jak telefon restartovat.

Jestliže recyklujete počítač nebo pevný disk, nemůžete předpokládat, že pouhé smazání souborů smaže ze systému všechna data. Protože to není pravda. Je pak potřeba pouze reformátovat prostor na disku, a data pak mohou být jednoduše posbírána za pomoci nástrojů používaných pro obnovení po katastrofě.

Budete potřebovat nějaký kvalitní program pro kompletní výmaz disku. A potom starému počítači vyhradit pár hodin na jeho poslední úkol. Dobrý program pro vymazání dat na disku zapisuje různá data bez ladu a skladu a tak efektivně zamlží vaše data daty novějšími a neosobními. To ovšem zabere nějaký čas, takže to vezměte v úvahu.

Uživatelé Maců, kteří chtějí smazat všechna data na disku, k tomu mohou využít vestavěnou utilitu Disk Utility, nebo mohou zaplatit 25 dolarů a stáhnout si software ShredIt X od Mireth Technology. Uživatelé Windows mohou ušetřit a data vymazat pomocí bezplatného nástroje Eraser 6.0.10.

Jestliže byste tento krok rádi vynechali, čtěte dále: Už v roce 2003 koupili studenti univerzity MIT 158 použitých počítačů a pevných disků – asi 60 procent z nich naformátovaných a 45 procent bez jakýchkoliv souborů – a z nich byli schopni posbírat více než 5 000 čísel kreditních karet, osobních a firemních finančních záznamů a zdravotních karet. Ano, z těchto „promazaných“ disků. Přestože pravděpodobnost, že si nějaký student elitní technické univerzity bude hrát s vaším vyhozeným diskem ze starého Pentia 133 a pak zneužívat vaše data je nízká, proč ji ještě nesnížit? (Někteří lidé doporučují fyzicky vyvrtat díry do ploten disku, ale dokonce ani tehdy to nemusí stačit.)

Jestliže recyklujete digitální fotoaparát a přidruženou paměťovou kartu, budete muset data na této kartě promazat taktéž. Nejlepším způsobem je vložit „paměťovku“ zpět do fotoaparátu a využít vestavěnou funkci přístroje „naformátovat kartu“.

Jestliže se zbavujete starých paměťových médií, USB flash disků a dalších podobných úložišť, naformátujte je, nejlépe opět speciálním programem. Pamatujte, že samotné smazání souborů nemusí data zničit navždy.

CS24

Zbavujete-li se starých tiskáren, skenerů nebo faxů, budete muset promazat i paměť těchto zařízení. Dobrou zprávou je, že většina takových periférií nedisponuje na spotřebitelské úrovni interním pevným diskem. (Většinou je tištěný nebo skenovaný dokument uložen v paměti RAM.) Musíte tedy zařízení pouze odpojit od počítače, potom jej zapnout a na displeji (má-li displej) nalézt možnost restartování do továrního nastavení. To by mělo odstranit zbytková data či osobní informace, jako je číslo faxu.

Pokračování