Hlavní navigace

Red Faction II - z Marsu na Zemi

15. 3. 2003

Sdílet

Pokračování nedoceněné first person 3D akce je na spadnutí, a tak jsme se mu podívali na zoubek. V roli člena speciální jednotky budete bojovat proti nadvládě diktátora Sopota a dočkáte se i nových prvků, mezi nimiž nechybí zbraně či ovladatelné bojové stroje.

Na first person 3D akci Red Faction si vzpomene zřejmě hodně počítačových hráčů. Nevím, kolik lidí si vybaví vzbouření dělníků v dolech na Marsu, prolézání vojenských a zdravotnických základen, boje s hlídkami, vojáky, roboty nebo mimozemskými potvorami či obří housenkou. Nevím, jestli si někdo vzpomene na zběsilé zadávání kombinací znaků na automatickém destrukčním zařízení v závěru hry, ale jistě si všichni vybaví příjemnou grafiku a možnost raketometem a jinými výbušninami vytvářet nesčetně děr ve zdech, stropech, mostech, zemi apod. I když byla hra chvílemi trochu nudná a stereotypní, určitě si zaslouží pokračování.


A právě proto došlo na začátku roku 2002 k ohlášení druhého dílu, který byl již od počátku tvořen pouze pro konzoli PlayStation 2, což se PC hráčům ani trošku nelíbilo. Avšak na začátku roku 2003, kdy se blížilo vydání PS2 verze, vyšla tisková zpráva, ve které společnost THQ ohlásila konverzi pro další platformy - PC, GameCube a Xbox. Na PC a xboxové verzi pracují vývojáři z Outrage Games a na verzi pro Gamecube Cranky Pants Games.


Příběh se už nebude odehrávat na Marsu, ale na modré planetě Zemi. Zde se stanete členem speciální jednotky, která bude bojovat proti nadvládě diktátora Sopota. Red Faction II bude mít jen velmi málo společného s prvním dílem hry. V tomto pokračování se objeví spousta nových postav a mnoho vozidel, které půjdou, stejně jako v díle prvním, většinou ovládat. Ve hře na vás čeká celkem čtrnáct futuristických zbraní.


Nová akce poběží na upraveném enginu Geo-Mod, který se velmi osvědčil již u prvního dílu. Oproti PS2 verzi bude mít však hra spoustu vylepšení, jako například speciální animace postav, vyšší rozlišení všech textur, drobnější úpravy map a zcela nové multiplayerové mapy a postavy. Multiplayer v PC verzi je však jedním velkým zklamáním. Nebude možné hrát s přáteli po internetu či lokální síti - v šedesáti mapách budete moci soupeřit pouze s boty.


Red Faction II by se měla dostat na trh již v několika příštích týdnech. Absence řádného multiplayeru je však poměrně velkým mínusem, který nám snad vynahradí kvalita hry pro jedno hráče.

Autor článku