Hlavní navigace

Redakční blok 11/98

1. 11. 1998

Sdílet

-JL- Americké domácnosti odhlašují předplatné papírových periodik Dopad Internetu na snižující se náklady pap
-JL-

Americké domácnosti odhlašují předplatné papírových periodik
Dopad Internetu na snižující se náklady papírových periodik je už zřejmý. Poslední průzkum firmy Paragon Research mj. poukazuje na to, že 13 % domácností, které neodebírají papírové noviny, odhlásilo jejich předplatné proto, že čtou zprávy na Internetu. Ze stejného důvodu se chystá odhlásit předplatné dalších 11 % domácností z těch, které je odebírají. A to zatím pravidelně čte zprávy na Internetu jen 16 % všech amerických domácností. Ostatně samotného by mne zajímalo, co že to jsou papírová periodika.


Americká vláda uvolnila export pouze 56bitového DES
Skoro všichni jsou obsahem očekávané zprávy o uvolnění exportních restrikcí zklamáni. Jediné uvolnění je v tom, že vláda již nevyžaduje klíče k dešifrování 56bitového kódu. Jenže všechny šifry kratší než 128 bitů se dnes už považují za ne dost bezpečné. Pozice amerických exportérů softwaru, ale i služeb, které zajišťují ověřování identity uživatelů na Internetu, se nijak nemění. Z výjimek, jež vláda USA zatím na dlouhé kódy udělila, vyplývá, že je hodlá udělovat pouze určitému okruhu byznysu (např. bankám), nikoli pro běžné užití.


Titul JUDr. přes Internet
Concord University School of Law dosud nabízela na Internetu pouze přípravu ke vstupním testům na právnické fakulty. Teď se rozhodla nabídnout na Internetu i své kompletní čtyřleté studium. Cena je nižší, než tomu u universit bývá - "pouhých" 17 000 USD za celé čtyři roky. Celá věc má ale jeden praktický háček. Americké federální předpisy nejsou připravené na internetovou formu universitního studia. Konkrétně jde o udělení akreditace ABA škole, jejíž absolvování je uznáno za platné pro celé USA. Internetovští absolventi Concordu tak budou moci provádět svou právní praxi pouze na území Kalifornie, kde universita sídlí.


Kurzor obětí inzertních hrátek
Jmenuje se Comet Cursor a vymyslela jej firma Comet Systems. K vidění byl např. na Comedy Central. O co jde? O proměnu kurzoru v cokoli - např. v inzerát. Nebo se při jeho umístění nad název firmy tento změní na informaci o stavu jejích akcií na burze atd. Naštěstí pro to, aby se vám kurzor takhle měnil před očima, musíte mít v prohlížeči příslušný plug-in.


Využijí modemy svých 56 Kb/s?
Americká FCC (Federální komunikační komise) přišla s návrhem povolit vyšší úroveň signálů modemů používajících PCM. I na zcela čisté lince dosahují 56Kb/s modemy rychlosti přenosu dat mezi 53 a 54 Kb/s. Stávající omezení má chránit hardware ústředen před poškozením. Jak se ale ukazuje, jde o přehnaně úzkoprsý limit, protože určité zvýšení úrovně signálů je možné, aniž by k obávanému poškození docházelo. Po zveřejnění návrhu FCC poběží 30denní limit pro veřejná vyjádření a připomínky. Po jejich zpracování FCC rozhodne.


Photoshop pro Web
Firma SPG uvádí svou novou sadu nástrojů pod názvem Web Tools for Photoshop od verze 3 nahoru pro W95/98 a NT 4.0. V sadě je spousta nástrojů, které se nezabývají pouze tvorbou grafiky, ale třeba i přidělením rozměrů obrázků do jejich tagů kompletně na všech stránkách WWW serveru, uploadem stránek na server via FTP apod. V ryze grafických nástrojích je snad úplně všechno, co pro své webovské stránky můžete potřebovat - např. i generování JavaScriptu pro překreslovanou grafiku, tabulkové thumbnails etc. Nechybí ani animovaná grafika ve 2D i 3D. Další info a odkaz pro zakoupení sady za 199 USD, resp. k jejímu ozkoušení, najdete na adrese uvedené v záhlaví zprávy.


Yahoo ověřuje e-maily
Stále větší počet správců serverů přistupuje ke zpětnému ověřování e-mailových adres zájemců o účast ve webovských konferencích. Po zapsání své adresy do webovského formuláře dostanete hned e-mailovou zprávu, požadující její prosté odeslání zpět. Tak se ověří jednak to, že adresa existuje, jednak to, že někdo někam nepřihlašuje někoho jiného, kdo o to nestojí. Yahoo takové ověřování dosud neprovádělo, a teď na to lehce
doplatilo. V jedné z jeho konferencí, jež se zabývá burzovními investicemi, se objevily zprávy, urážející jednu firmu, která je na burze. Ta zareagovala a soudní cestou požádala o zjištění identity stovky účastníků konference. Yahoo oznámilo, že jejich identitu vydá pouze tehdy, pokud by takový požadavek byl součástí soudního rozhodnutí.


První ryze webovská banka
Americká CompuBank odstartuje na přelomu září a října. Stane se první výhradně webovskou bankou na světě. Její požadavky na klienty jsou minimální - vstupní vklad 200 USD a velmi malé poplatky za realizované převody (pouhých 5,50 USD za jednu várku početně neomezených převodů). Hlavní předností CompuBanky bude provádění plateb v reálném čase, což je u ostatních tradičních bank, připojených k Inetu, jedním ze základních kamenů úrazu. Nové bance se podařilo získat i státní ručení za vklady klientů do výše 100 000 USD, což je pro její důvěryhodný a dobrý start velmi důležité. Klienti banky nebudou muset instalovat žádný speciální software a budou moci s bankou komunikovat s jakýmkoli prohlížečem, který obsahuje 128bitové šifrování. Banka bude samozřejmě poskytovat svým klientům přehled o pohybech na jejich kontech, včetně "obrázků" šeků. Jediné, na co tato malá banka, začínající se šesti miliony USD, naráží, je problém poplatků za využívání platebních sítí ATM (např. platby kreditními kartami v obchodech). CompuBank žádnou takovou síť nemá a většina bank požaduje, aby klienti jiných bank platili poplatky za využití jejich ATM. CompuBank hledá možnost dohody s nějakým provozovatelem ATM, který by klientům webovské banky neúčtoval nic. Celý systém nové banky běží na NT, což vytváří dohady o tom, zda stihne všechny operace v případě, že by příliv klientů rostl do desítek tisíců.



Autor článku