Hlavní navigace

Reinkarnace dat

1. 5. 2006

Sdílet

O&O UnErase a mnoho dalších zajímavých programů (CD) Obnovte smazaná data pomocí programu, který vám nabízím...


O&O UnErase a mnoho dalších zajímavých programů (CD)


Obnovte smazaná data pomocí programu, který vám nabízíme zdarma, připravte audit softwaru a vyzkoušejte poslední edice známých webových prohlížečů. To vše nabízí naše CD příloha.

Akce a Novinky

Omylem smazaná data. Tento problém postihl snad již každého uživatele počítače. Pro tuto situaci však existuje jednoduché řešení. Pomocí softwaru UnErase společnosti O&O Software získáte jednoduchým způsobem svá data zpět. Více informací o tomto produktu najdete v rámečku a také v rubrice Rychlokurz, která nabízí podrobný popis práce s tímto programem.
V sekci Novinky naleznete aktuální číslo oblíbeného časopisu Abíčko, pojednávajícího o platformě Linux. Objevíte zde i excelovské tabulky s aktualizovaným seznamem veškerého softwaru vydaného na našich CD, nechybí ani kompletní elektronická podoba časopisu se všemi materiály od roku 2000. Tři zástupce zde má také software vztahující se k ostatním článkům uvnitř časopisu. V rubrice Servis se věnujeme bezpečnostním záplatám, vydaným společností Microsoft za měsíc duben. Pro každou edici MS Windows jsou připraveny samorozbalovací balíčky obsahující záplaty k dané verzi operačního systému. Nezapomněli jsme ani na opravy produktů řady MS Office.

Software

Rubrika Topware je určena produktům, jež se již v minulosti na našich CD vyskytly a jsou natolik nepostradatelné nebo jinak významné, že považujeme za správné přinášet je častěji, aby si jejich aktuální verze mohli pořídit i naši nepravidelní čtenáři. Za zmínku stojí Spyware Terminator 1.3, účinný nástroj pro odstranění spywaru, sloužící i pro ochranu systému v reálném čase. Program odstraňuje nejen spyware, ale také malware, adware, viry typu hijack a další škodlivé programy. Umožňuje automatické aktualizace virových databází přes internet a nastavení automatické kontroly systému ve stanovený čas. Jestliže často využíváte počítač k přehrávání filmů, neměl by vám uniknout BSPlayer 1.37. Jedná se o nenápadně vypadající, ale velmi výkonný přehrávač videoformátů. Mimo jiné podporuje DivX, nabízí různě velké polohovatelné okno, titulky a jejich libovolnou pozici, zobrazení vždy navrchu či změnu barvy.
Pro prohlížení dokumentů ve formátu PDF zde naleznete aplikaci Foxit PDF Reader 1.3.1522, která ovšem není pouhou jednodušší variantou známého nástroje Adobe Reader. Díky své velikosti se vejde i na disketu, takže jej lze nainstalovat všude, kde si nejsme jisti, že se bude podobný nástroj nacházet. Foxit, stejně jako Adobe Reader, umožňuje prohlížet dokumenty PDF nebo číst knihy ve formátu eBook. Jeho kladem je rychlá práce a kratší čas potřebný pro otevření dokumentu, přičemž tato činnost je opravdu blesková.
Oxygen Phone Manager 2.9 umožňuje komunikaci mezi počítačem a mobilním telefonem Nokia. Můžete číst, editovat, ukládat, načíst a přepsat telefonní seznam ve svém telefonu. Dokáže také importovat a exportovat data z Microsoft Outlooku nebo Lotus Notes a pracovat s kalendářem, tóny vyzvánění či logy.
Pro vyšší bezpečnost je připraven Sygate Personal Firewall, obousměrný ochranný systém pro váš počítač. Nepřetržitě zajišťuje ochranu před vetřelci, kontroluje přístup neautorizovaných programů k síti, detekuje výskyt trojských koní. Způsobí, že váš počítač nebude "zvenčí" viditelný. Pracuje na systémech připojených k lokální síti nebo na internetu.
Program Fresh UI 7.56 nabízí možnost nastavení skrytých voleb ve Windows a optimalizace systému. Nastavit můžete skryté vlastnosti například u MS Internet Exploreru, Media Playeru a u dalších softwarových i hardwarových součástí systému. JAlbum 6.4 je nástroj pro snadnou tvorbu webových fotogalerií. Stačí přesunout složky s fotografiemi do JAlba a program automaticky vytvoří HTML stránky s miniaturními náhledy fotografií nebo prezentací vašich snímků formou slide show s možností aplikace řady efektů. Podporuje řadu formátů a je v něm integrován i FTP klient.
Část Vyzkoušejte si patří programům souvisejícím s ostatními články uvnitř čísla, dále pak programům z rubriky CD centrum, ale také softwaru, jenž nás zaujal.
Zajímavou pomůckou pro hráče PC her je ABCgames Cheater 2006/04. Obsahuje mnoho návodů, cheatů, tipů pro PC i herní konzoly. DShutdown 1.67 je zajímavý malý nástroj umožňující nejen provádět všechny standardní operace s počítačem jako jeho vypnutí, odhlášení, restart, přechod do režimu spánku, ale například také vypnutí počítače v lokální síti, zakázání síťového adaptéru nebo odpojení modemu. Příjemnou a užitečnou funkcí je také vypnutí systému po ukončení činnosti nějaké aplikace. Počítač se může rovněž sám vypnout, pokud se sníží datový tok přitékající prostřednictvím internetu, tedy v případě, že něco stahujete a nechcete na dokončení této operace čekat. Jestliže vlastníte několik počítačů připojených k serveru, je možné nastavit, aby se všechna PC vypnula v okamžiku vypnutí serveru.
WebHTTrack 3.4 je off-line prohlížeč pro stahování celých webů. Na pevném disku, kam zkopíruje obrázky, HTML soubory a všechny další soubory obsažené na serveru, vytvoří stejnou strukturu jako na webu. Možné je také nastavení automatického stahování stránek pomocí plánovače úloh.
JDiskReport 1.2.4 slouží k sledování obsazeného a volného místa na pevných discích vašeho počítače. Informuje vás rovněž, kolik místa zabírají různé adresáře a soubory. Program analyzuje diskové jednotky a vytvoří řadu statistik, které si můžete prohlédnout buď jako grafy, nebo jako tabulky. JDiskReport poskytuje čtyři různé pohledy na vaše diskové jednotky. V každém pohledu můžete analyzovat zobrazení hodnot formou koláčového grafu, sloupcového grafu nebo v tabulce s podrobnými textovými informacemi.
Prohlížeč fotografií Wega 2 nabízí kromě jednoduchého prohlížení velkého množství formátů a možnosti promítání slideshow s přechody i jednoduché nástroje jako otočení obrázků nebo převod do odstínů šedi či negativu. Zajímavostí je integrovaný analytický nástroj. Ten dokáže porovnat všechny fotografie v jednom adresáři včetně možných podadresářů, v přehledných sloupcových grafech pak zobrazí důležité informace z EXIFu. Dozvíte se tak, na jaké ISO nejčastěji fotíte, jaká je vaše nejoblíbenější rychlost závěrky a clona, nebo jak měníte ohniskovou vzdálenost (tedy zoom). Komprimační software GSplit 2.0 dokáže rozdělit jakýkoli soubor včetně dokumentů, multimediálních souborů, komprimovaných archivů či dokonce EXE souborů. Jeho hodnotu zvyšuje jednoduché rozhraní, které stačí jednou nastavit a pak už pracujete ve třech krocích. Zadáte vstupní soubor, zvolíte cílovou cestu a spustíte operaci. Vygenerované soubory najdete ve zvoleném adresáři společně s programem, který soubory s příponou GSD zase spojí do jednoho originálního. Pokud chcete, tento program generovat nemusíte. Součástí aplikace je utilita GUnite, která umí soubory spojit také. A jestli nechcete program spouštět vůbec, můžete s ním pracovat prostřednictvím kontextového menu v průzkumníkovi nebo jiném souborovém manažeru.
Ať již používáte počítač v zaměstnání nebo v domácnosti, existuje řada programů, které naleznou uplatnění všude. Zasílání SMS zpráv prostřednictvím internetu, za které tak nezaplatíte ani korunu, aktuální televizní program, předpověď počasí a mnoho dalších užitečných pomůcek nabízí Téma CD.
S pomocí programu 365 dní 5.0.71 můžete na monitoru svého počítače zobrazit přehled televizních programů. V nabídce je 62 stanic, našich i zahraničních, z nichž můžete vybrat ty, které chcete, aby se ve vašem přehledu zobrazovaly. V nové verzi je přehled rozšířen o rozhlasové stanice. V nabídce je přehled programů až na 14 dnů dopředu. 24hodinový rozsah zobrazení je členěn do pěti časových úseků. Rozsah pořadů lze filtrovat: můžete zobrazit přehled až od určité hodiny, nebo pouze určité typy programu. Nejužitečnější vlastností je upozorňování na vámi vybrané pořady. Už se tedy nestane, že přijdete o film či pořad, který jste chtěli sledovat.
Program Seznam DVD 5.0 slouží k přehledné správě DVD a CD disků, zejména pak disků s filmy. Obsahuje i filmovou databázi. Umožňuje vložení obrázku obalu disku a výhodou programu je seznam půjčených disků, takže vždy budete mít přehled o tom, kdo má váš film zrovna půjčený. Navíc máte k dispozici adresář půjčujících.
Teploměr 2 nabízí po instalaci na hlavním panelu Windows v sekci pro systémové ikony zobrazení zaokrouhlené aktuální teploty, po kliknutí pak získáte podrobnější informace o rychlosti a směru větru a času poslední aktualizace. Program disponuje přehledy počasí a propojením na některé webkamery. Lze nastavit i automatickou aktualizaci údajů.
Na první pohled jednoduchý anglicko-český slovník Verdict FREE 1.1 usnadní práci všem, kteří potřebují rychlý překlad. Od jiných slovníků se liší tím, že jej můžete pevně umístit podél pravého okraje obrazovky, aby nepřekážel při práci. Získáte přehledné uspořádání, kdy nemusíte při překladu neustále přepínat mezi okny. Slovní zásoba je bohatá. Zahrnuje více než 480 tisíc slov a frází. Vedle všeobecných výrazů zde naleznete i odbornou terminologii z techniky, ekonomiky nebo lékařství. Aplikací, kterou využijete zejména v kanceláři, je Cobian Backup 7.4.5.348. Slouží k zálohování souborů a adresářů z jejich původních umístění na jiné, jak na stejném, tak i na vzdáleném počítači v síti. Podporuje i zálohování na FTP či do archivu ZIP, kryptování či zálohování na více míst současně.

Komunikace a Hardware

Část Komunikace nabízí dvě zkušební edice a dvě finální verze prohlížečů webových stránek. Opera 8.54 je velmi rychlý a výkonný prohlížeč webových stránek pro internet i intranet se sympatickým uživatelským prostředím. Podporuje vícenásobná okna, Unicode a LiveConnect. Integrovány jsou nástroje pro vyhledávání, blokování pop-up oken, Instant Messaging a čtení diskusních skupin, poštovní klient s automatickým tříděním pošty a filtrem nevyžádaných zpráv, stejně jako další užitečná vylepšení klasického prohlížeče. Devátá verze norského prohlížeče nese kódové označení Merlin. Technology Preview 2, které vám nabízíme rovněž k vyzkoušení, vyrukovalo s celou řadou nových funkcí. Opera widgets jsou malé nástroje pro desktop. Ukazují třeba počasí, přesný čas nebo titulky zpravodajství. Zobrazují seznam vyhledaných položek, kalendář či umožňují prohlížení obrázků na desktopu. Integrován byl i nástroj pro stahování pomocí Bit Torrent. Zlepšilo se i blokování pop-up nabídek. Mělo by fungovat ještě precizněji a odstraňovat i reklamní okna, kterých se jinak dá obtížně zbavit. Připomínáme, že se jedná o zkušební verzi, není tedy zaručena stabilita a bezchybná funkčnost.
Další zástupce, betaverze Internet Exploreru 7, při svém prvním spuštění nabídne uživateli stránku s možnostmi nastavení. Zde například můžete aktivovat integrovaný filtr proti phishingu a nastavit jazyk a zemi. Beta běží pouze na Windows XP SP 2. Je sice jen anglicky, lze ji však instalovat i na českých XP. IE v této verzi přináší novou a předělanou uživatelskou podporu. Panelu s příkazy (Soubor Náhled) se Microsoft zbavil. Zobrazí se jen na vyžádání. Místo toho existují pro nejdůležitější funkce symboly s rozbalovací nabídkou. Ve verzi 7 Microsoft konečně opatřil Internet Explorer praktickou věcí zařadil tzv. tabbed browsing, tedy možnost otevírání stránek v samostatných panelech. Kromě blokování rozbalovacích pop-up nabídek je Internet Explorer 7 vybaven ještě funkcí, která zabraňuje phishingu. V sekci Vyzkoušejte si naleznete pro prohlížeč zajímavý přídavek.
Posledním zástupcem je Firefox 1.5.0.1 CZ, malý a rychlý moderní prohlížeč s jednoduchým ovládáním a bohatou nabídkou funkcí. Mezi ty nejzajímavější lze řadit tabbed browsing neboli rychlé prohlížení více stránek v jediném okně, blokování pop-up oken a přizpůsobitelné lišty nástrojů.
V rubrice Hardware je připravena kompletní sada nejnovějších ovladačů grafických karet ATI a NVIDIA.

Zadarmo: O&O UnErase

Omylem smazaný soubor tento problém již postihl snad každého uživatele počítače. Existuje však software, který vás z této šlamastiky bez problémů dostane. Nabízíme vám produkt UnErase společnosti O&O Software, který slouží právě k obnově ztracených dat. Tento produkt je ovšem třeba bezplatně zaregistrovat. V internetovém prohlížeči přejděte na stránku www.oo-software. com/en/ special/unerase/. Kliknutím na odkaz To Registration Form zobrazíte registrační formulář, který je potřeba vyplnit. Důležité je správné vyplnění pole E-mail, protože právě tam obdržíte požadované kódy. Pak klikněte na Submit Form. Nyní je potřeba jen počkat, až dorazí požadované údaje. Pak nainstalujte program. Při jeho prvním spuštění budete upozorněni, že používáte neregistrovanou verzi. Zde máte také možnost vložit registrační čísla. Zvolte Enter registration code a klikněte na Další. Zapište kódy, které vám přišly e-mailem (Name/Company/Serial#) bez uvozovek. Na další stránce uvidíte souhrnné informace o licenci, opětovným kliknutím na Další registraci dokončíte. Zbývá jen kliknutím na Finish přejít k vlastní aplikaci.
Práce s programem je velmi jednoduchá. V horní části okna uvidíte seznam vašich disků, na jednom z nich se nacházejí smazané soubory, které chcete obnovit. Vyberte tedy disk, program jej celý prohledá a najde všechny soubory, které byly smazány a zbyly po nich nějaké stopy seznam se objeví ve spodní části okna. Kolik z každého souboru půjde zachránit, ukazuje údaj ve sloupci Cluster informations. V seznamu najděte požadované soubory k obnovení pomoci vám může údaj Original location, který vám ukáže adresář, v němž původní soubor byl pokud ještě existuje. Hledané soubory kliknutím na zaškrtávací políčko v prvním sloupci označte. Potom vyberte adresář, kam chcete soubory obnovit a po chvilce je vše hotovo. Protože obnovitelných dat je velké množství, při hledání toho pravého souboru vám pomůže možnost omezení seznamu jen na soubory, které mají vysokou pravděpodobnost úspěšného obnovení, či pokročilejší vyhledávání, jenž nabízí hledání souborů s určitým názvem, určitou příponou, souborů vytvořených či smazaných v určitých dnech či souborů dané velikosti. Výsledný seznam můžeme také omezit podle možnosti obnovení. Pokud potřebujete využít služeb O&O Unerase i na jiném počítači, můžete také zkusit přenositelnou instalaci. Přenosnou verzi můžete používat přesně tak, jak jste zvyklí z verze instalované. Pro více informací o práci s tímto produktem doporučujeme rubriku Rychlokurz, jež se zabývá právě programem O&O Unerase.

Komerční software & slevy

ALC Instant Software Auditor

Program Instant Software Auditor (ISA) automaticky sestaví přehledný seznam softwaru, který máte nainstalovaný na počítači. S jeho pomocí můžete sami připravit audit softwaru na samostatném počítači nebo v malé síti. Nainstalovaný software se rozeznává pomocí Knihovny softwarových produktů, která je průběžně aktualizována, s ní je aktualizován také program ISA. K dosažení přesných výsledků je proto důležité použít vždy co nejaktuálnější verzi tohoto programu.