Hlavní navigace

Reportáž: Steve Ballmer přednášel v Praze

22. 5. 2008

Sdílet

Generální ředitel společnosti Microsoft přednesl při příležitosti 7. ročníku Evropského fóra vědy a techniky v Praze svou vizi rozvoje informačních technologií v budoucnosti.

Českou republiku navštívil Steve Ballmer, generální ředitel společnosti Microsoft, a redakce PC WORLDu byla při tom. Jaké dojmy v nás Ballmer zanechal?




Svou energickou show před posluchači v aule VŠE začal Steve Ballmer vyprávěním o svých studentských letech a začátcích v Microsoftu po boku Billa Gatese - snažil se tak studentům VŠE ukázat, jak snadno se mohou také oni prosadit, pokud budou mít dobrý nápad, silnou vůli k dosažení vize a samozřejmě i kvalitní spolupracovníky.

V další části přednášky Ballmer nadšeně předvídal možný další rozvoj technologií a vyzdvihl především hlasové ovládání počítače, technologii Lucid Touch a ohebné displeje, které si budeme moci složit a nosit v kapse.

Po chvíli již ale došlo i na bilancování, když Ballmer poukazoval na obrovský pokrok v uplynulém desetiletí v oblasti IT – před deseti lety měl málokdo mobilní telefon, osobní počítač či přístup k internetu. Jak to asi bude vypadat v roce 2018?

Během svého vystoupení Ballmer mimo jiné potvrdil odhodlání Microsoftu aktivně podporovat rozvoj inovací a softwarové ekonomiky v České republice a ohlásil nový program DreamSpark, který zdarma zpřístupňuje moderní technologické nástroje všem studentům českých vysokých škol.

Na závěr svého projevu Ballmer osobně ocenil výherce národního kola mezinárodní soutěže Imagine Cup v kategorii Softwarový návrh. Ocenění z jeho rukou převzal Tomáš Kocyan, zástupce vítězného týmu studentů VŠB – Technické univerzity v Ostravě, kteří budou svůj projekt DIP (Disaster Prevention System) obhajovat v celosvětovém finále soutěže Imagine Cup.




V následné diskuzi šéf Microsoftu obratně odpovídal na položené dotazy a dokázal také vtipně vysvětlit „vajíčkový incident“ v Budapešti. Jeho hlavní starostí ve chvíli, kdy vzduchem létala vejce, prý bylo, aby nezasáhla jeho nový oblek, neboť vajíčka se prý velmi špatně perou.

Dle našeho soudu Ballmer stále ještě nedosahuje řečnických kvalit svého velkého předchůdce - Billa Gatese, ale přesto nás jeho projev zaujal a místy i pobavil.

Steve Ballmer se během své dnešní návštěvy České republiky setkal také s Ivanem Langerem, ministrem vnitra České republiky, aby společně prodiskutovali možnosti spolupráce v oblasti rozvoje informačních technologií a podpory projektů v oblasti e-governmentu. Na základě jednání došlo k uzavření dvou strategických smluv, a to smlouvy o strategické spolupráci společnosti Microsoft a České republiky a smlouvy o spolupráci v oblasti bezpečnosti informací.




„Dnes Ministerstvo vnitra, zastupující vládu ČR, podepisuje se společností Microsoft dvě smlouvy - o bezpečnostní spolupráci a o strategické spolupráci. Uvědomujeme si, že hrozeb a rizik není ušetřen nikdo, kdo využívá informační technologie. Díky spolupráci se společností Microsoft v oblasti bezpečnosti budeme lépe připraveni na jakékoliv ataky a zajistíme lepší fungování státní správy. Díky smlouvě o strategické spolupráci může Česká republika oproti dosavadnímu stavu dosáhnout úspory 700 miliónů Kč,“ hodnotí přínos dohod ministr vnitra Ivan Langer.

Z Prahy pokračuje Steve Ballmer v rámci své návštěvy vybraných evropských zemí do Ruska.

Témata Evropského fóra vědy a techniky v Praze pořádaného pod záštitou projektu Česká hlava se točí kolem efektivity evropské vědy a její konkurenceschopnosti vůči zbytku světa. Po vystoupení přednášejících následovala diskuze u tří kulatých stolů na téma propojení vědy a průmyslu, daňového zvýhodnění soukromých investic do výzkumu a vlivu rostoucí ekonomiky na životní prostředí.

Steve Ballmer

Chief Executive Officer, Microsoft



Steve Ballmer (*1956) byl jmenován prezidentem a výkonným ředitelem (CEO) společnosti Microsoft 13. ledna 2000. Ve své funkci je zodpovědný za celkové vedení společnosti Microsoft.
Ballmerovým cílem je zvýšení disciplíny a výkonnosti všech stávajících i vznikajících podnikatelských aktivit společnosti Microsoft a zvýšení úsilí o stále větší spokojenost zákazníků. Ballmer se rovněž zaměřuje na rekonstrukci pracovní struktury společnosti Microsoft, aby byla společnost stále vstřícnější k měnícím se potřebám zákazníků, novým technologiím a dynamice trhu.

Od svého nástupu do společnosti Microsoft pracoval Ballmer v mnoha funkcích. V poslední své funkci prezidenta byl zodpovědný za upevnění vedoucí pozice společnosti a jejího umístění na trhu, umožňujícího využívat výhod budoucích příležitostí dalšího růstu. Předtím byl výkonným viceprezidentem pro prodej a technickou podporu, kde vedl veškeré aktivity společnosti související s prodejem, marketingem a technickou podporou. V devadesátých letech vytvořil nový model široce zaměřených služeb pro zákazníky jako základ pro budování a udržování komplexních dlouhodobých vztahů se zákazníky.



Ballmer byl rovněž zodpovědný za vedení aktivit společnosti Microsoft při tvorbě prodejních kanálů a byl hlavní osobou budující strategické vztahy s klíčovými obchodními partnery na všech úrovních. Je členem podnikatelského týmu Microsoftu (Microsoft's Business Leadership Team), kde s Billem Gatesem a dalšími dvanácti vedoucími pracovníky zodpovídá za strategické a podnikatelské plánování pro celou společnost.

Steve Ballmer vystudoval Harvardskou univerzitu, kde získal diplom v oboru aplikovaná matematika a ekonomie. Později pracoval jako asistent product managera ve firmě Procter & Gamble. Dále studoval na Stanford Graduate School of Business. Je rovněž členem poradního sboru Stanford Business School.