Hlavní navigace

Republic: The Revolution - politický trenažér

27. 4. 2003

Sdílet

Chcete založit vlastní politickou stranu a ovládnout dění v nové republice Novistrana? To vám umožní připravovaná hra Republic: The Revolution, jež čeká na všechny politicky založené stratégy, kteří si chtějí otestovat své schopnosti v praxi.

Ach, sakra, zase ráno. Aaaa, ta hlava, rychle si vezmu prášek. Snad ještě v šuplíku u postele nějaký mám. Kolik je vůbec hodin? Oh, už osm. Co se to vlastně včera stalo? Jo, slavili jsme. Páni, takový oslavy bych měl trochu omezit. Co se to vlastně slavilo? Ivan měl narozeniny před měsícem. Ilja bude slavit až někdy v zimě. Kdo tam vůbec všechno byl? Stanjo, Roumijana, oh, sakra, ještě teď cejtim její parfém. Jo, už vím. Slavili jsme rozpad Sovětského svazu. Rok 1990 se určitě zapíše do dějin. Bylo na čase. Už mě štvala ta pitomá Sojuz Sovetskich Socialističeskych Republik. Docela by mě zajímalo, kterej blb vymyslel název naší nové republiky - Novistrana. Určitě v tom má prsty ten dědek, kterýho zvolili za prezidenta. Je to zvláštní pocit. Ještě před pár hodinama jsem měl 290 milionů spoluobčanů a teď jich mám jen milion. A ta naše malá zemička ... stejně se cestovat nedá. Nikdo nemá ani na jídlo, natož na cestování. Turistika je leda tak pro ty demokratický zbohatlíky ze západu, co sem jezdí očumovat rozkradenou zem a nakupovat Matrjošky a vodku. Ale jsme konečně svobodní...



Měl bych konečně vylézt z postele. Kdyby mi tak přinesla nějaká děvečka kafíčko a čerstvý rohlíčky jako tomu velectěnýmu prezidentskýmu páprdovi. Jsem zvědavej, jak to s touhle malou zemičkou dopadne. Politiky se ujali takoví... Vlády se měl zmocnit nějakej normální člověk. Vždyť bych to dokázal i já. Stačí se pěkně vohodit, koupit si mobil a půjčit si BMW. Není problém lidi přesvědčit, aby mě následovali. Páni, to je nápad. Kdybych neměl takovou opici, tak si snad začnu myslet, že jsem génius. No dobře, ještě si trochu zdřímnu a pak to promyslím. Kámoši by si taky určitě rádi přilepšili...



Tak asi takhle to nějak všechno začíná. Vstanete a rozhodnete se ovládnout veškerou politickou scénu celého nově vzniklého státu. To je princip strategické hry nazvané Republic: The Revolution. Jenže jste v politice úplný nováček. Na začátku všeho máte pouze mnoho nápadů, odhodlání a několik přátel, kteří se tento šílený kousek rozhodli podniknout s vámi. V tuto chvíli záleží pouze na vás, jak rychle se okruh vašich příznivců bude rozrůstat - jak se občanům zalíbíte. Jak už to tak ale bývá, stejný nápad dostane více lidí, a proto se budete muset postavit proti dalším patnácti politickým stranám. Někteří budou lepší a zkušenější, jiní horší, další zase zákeřnější nebo bohatší. Jelikož jsme v politice a ne v pohádce O hloupém Honzovi, který získal půl království a celou princeznu mávnutím ruky, tak se zde začnou dít všelijaké věci. Jakožto politik nemůžete doslova ctít zákony a hledět na morálku. Takto byste hodně brzy skončili. Jsou sice případy, kdy různé problematiky lze řešit po dobrém a se vší úctou. Tak například platit lidi za roznášku letáků, kde se vaše strana vyzdvihuje do nebes, nebo platit organizátory demonstrací. Dále pořádat různé meetingy a večírky s podporou různých slavných herců a hereček, zpěváků a zpěvaček, modelek a dalších hvězd, které stojí na vrcholcích popularity.



Politika ale bývá mnohem krutější a zákeřnější. Bývá plná intrik, korupce a lží. Zde nebude platit „Oni po vás kamenem, vy po nich chlebem“. Takto byste se sice možná stali nejšlechetnější politickou stranou světa, ale zároveň asi stranou, která se na scéně udržela nejkratší dobu. Zde spíše uplatníte heslo „Bojovat ohněm proti ohni“. Bude třeba sáhnout do měšce s penězi hlouběji a vytáhnout hezky zapakovaný, zlatou stužkou zavázaný balíček bankovek s velmi vysokými hodnotami. Tyto balíčky můžete použít na placení vedlejších pomocníků v podobě policie. Také můžete nějaký ten obnos vložit novináři do kapsy, aby napsal velmi hezky čitelný článek pro vaší stranu nebo třeba naopak hanlivý posudek konkurence či článek s fotografiemi politiků s prostitutkami apod. Když vás však konkurence bude hodně moc štvát, sáhnete ještě hlouběji do měšce, kde se nachází krásně srovnané a zapečetěné bankovky. Několik sloupečků jich vyndáte na stůl a vezmete nejlépe stříbrný kufr s kódovým zámkem a stříbrnými pouty kvůli bezpečnosti. Takto hezky plný kufřík v noci v jedné městské garáži vysokého věžáku předáte jistému muži stojícímu ve stínu hned vedle své limuzíny s kouřovými skly. No a pak už jen sledujete večerní zprávy... „Dnes v podvečer byl zavražděn předseda jedné z politických stran. Jeho tělo bylo nalezeno u vyhřívaného bazénu na dvorku jeho luxusní vily. Na místě byly nalezeny tři vyděšené slečny v plavkách, které byly silně pod vlivem alkoholu. Z domu byly odneseny vzácné obrazy a další velmi drahé předměty. Tiskový mluvčí policie nám sdělil, že to vypadá, že šlo o loupežné přepadení, ale nevylučuje ani politicky motivovaný zločin, kdy loupeže cenností byly pouze zástěrkou pro úkladnou vraždu. V tomto případě by to byla první politicky motivovaná vražda za pouhou několikaměsíční historii Novistrany...“



Menší konkurenci pak stačí zastrašovat, vyhrožovat jí nebo se s ní dokonce spojit. Prostě v politickém úsilí se meze nekladou. Můžete udělat takřka cokoliv, abyste získali co nejvíce lidí na vaší stranu a postupně utlačovali vaši konkurenci. Jakožto politická strana musíte mít stanovený směr vaší politické působnosti, který si určíte na začátku hry. Tento směr může být například vojenský, kdy budete klást důrazu na vojenské síly a bezpečnost státu, nebo náboženský, kdy své budoucí voliče budete přesvědčovat o důležitosti víry, pokory a míru. Můžete se také stát jakýmsi mafiánským bossem a jakožto vyvrhel první třídy lákat děti na sladké bonbónky a jejich rodiče na pestré finanční úlevy v podobě nízkých daní atd. Klidně můžete začít lidem mazat med kolem huby s řečmi o ekologii, čistotě prostředí a katastrofálním stavu vaší země, nebo se vtělit do zachránce ekonomického a finančního systému státu atd. Možností je nespočet a tato hra si ve volnosti doslova libuje.



Myslím, že je to skvěle vymyšlený systém, který má dle výrobců Elixir Studios z Velké Británie být schopen ovládat každý – nejen hráči počítačových her, ale i lidé, kteří mají počítačové zkušenosti hlavně v kancelářských programech. I když se to na první pohled nezdá, ovládání má být úplnou brnkačkou a zvládnou ho i rodiče lidí z vývojářského týmu, na kterých se bude prý testovat. :o) Engine hry nazvaný Totality je chloubou celého vývojářského týmu. Budete moci pozorovat stát z pohledu družice, kde uvidíte ohraničené území Novistrany a její rozlohu 2.000 km2. Na tomto snímku uvidíte dvacet malých měst, hlavní silnice, řeky, lesy, louky, jezera, potoky - jako kdybyste se dívali do atlasu. Snesete-li se níže – řekněme do výšky létajících lehčích letadel - uvidíte určité město a jeho silnice, ulice, náměstí, věže, hrady, zámky atd. Pakliže se snesete ještě níže – to už koukáte z ptačí perspektivy - uvidíte určité domy, ulici s jejím provozem a malá hemžící se zrnka – chodce. Když se snesete o další kousek, hledíce z nějakého paneláku, uvidíte veškeré dění na ulici - jezdící auta a lidi. Když sejdete o dalších pár metrů níž, můžete sledovat chování lidí, jejich jednání a pohyby. Potom se můžete snést ještě níže a ještě níže a ještě a najednou stojíte u chlápka, který čeká na přechodu pro chodce, a z blízkosti můžete rozebrat jeho oblečení, postavu, přečíst si jeho noviny – jééé, to jste vy, to je ten článek, který vás stál 20.000,-.:o)



Lidé mají údajně prožívat opravdové životy, takže ráno vstanou, zavedou děti do školy, poté běží do práce, po práci honem pro děti, nakoupit, vyvenčit psa... A druhý den znova, ale ne úplně stejně. Ale nejen lidé se dají sledovat. Takto studovat můžete i auta, domy a třeba i květináč za oknem domu. Celý den je rozdělen na tři části - ráno, odpoledne a večer. Každý z těchto úseků dne trvá 4 minuty. Takto prožijete tři všední dny a jeden den víkendový. Víkendy pro vás budou velmi významné. Lidé totiž nepracují a chodí na procházky a to bude pro vás příležitost. Můžete tak v parku postavit pódium a udělat menší kampaň. Podávat občerstvení, promlouvat k davu a pro zpříjemnění pozvat hudební doprovod.



Hra musí mít umělou inteligenci na opravdu vysoké úrovni, protože obsahuje nepřátele, kteří musí reagovat nejen na vaše nejrůznější podněty, ale také na chování ostatní konkurence. Dále je řízeno chování lidí v jejich osobním životě a také v životě, který ovlivňují vaše politické činy. Jak jistě tušíte, je zde perfektní prostor pro multiplayer. Ten umožňuje hru až pro šestnáct hráčů, kteří si to mohou rozdat v nelítostném politickém boji. Jediný problém by byl (podle mě) snad jen ve zdlouhavosti. Hra je vyvíjena poměrně dlouhou dobu a vydání bylo již několikrát odloženo. Podle posledních informací bychom se Republic: The Revolution měli dočkat v září tohoto roku. Hra vypadá ohromně - ať už po herní či po grafické stránce. Není divu, že jde o tak očekávaný titul.

Autor článku