Hlavní navigace

Řešení nejčastějších problémů s PC svépomocí - 1. díl

3. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Ať už se musíte potýkat s otcovým deset let starým počítačem nebo svou individuálně postavenou herní strojovnou, je řešení problémů s PC součást každodenního života.

Předtím, než vytočíte číslo místní technické podpory (nebo rodinného „ajťáka“ – pro pohled z jeho strany klikněte zde), zkuste zapojit ruku k dílu a zkusit svůj aktuální problém vyřešit svépomocí. Kolegové z amerického PCWorldu hovořili se zkušenými harcovníky technické podpory ve firmách a ptali se jich na nejčastější problémy, které musí řešit – a jak si je můžete vyřešit vy sami.

Nejprve zkuste následující...

Možná to zní jako ohraný vtip z Partičky IT, nicméně předtím, než začnete s čímkoliv jiným, restartujte svůj počítač. Matthew Petrie z technické podpory společnosti Falcon Northwest říká, že většina jeho zákazníků řeší své problémy právě tímto jednoduchým způsobem. „Toto dlouholeté pravidlo dokáže zázraky,“ tvrdí Petrie.

Když už jste u toho, ujistěte se, že je váš systém plně aktualizovaný. A to tak, že spustíte službu Windows Update (Ovládací panely > Systém a zabezpečení > Windows Update). Zanedbávání aktualizací může mít za následek nedostatečnou ochranu před „bugy“ a dírami v systému, ale také problémy s během systému.

Windows Update

Jestliže se váš problém týká periferie, zkuste ji vypnout a zase zapnout, případně vysunout a zasunout, jedná-li se například o USB myš nebo flash disk (ne, opravdu nám to neporadil Roy Trenneman). V posledním kroku nainstalujte nejnovější ovladače daného zařízení a proveďte jejich kompletní přeinstalování.

Můj počítač je příliš pomalý

Prvním krokem k opravě pomalého počítače je potvrzení, že váš stroj je pravým zdrojem problému. Videa, která se dlouho načítají do vyrovnávací paměti, a webové stránky, které se ne a ne zcela nahrát – takové věci rozhodně nemusí znamenat „chybu na vašem přijímači“. Derek Meister z Geek Squad uvádí, že mnoho lidí chybě identifikuje pomalý systém jako problém, kdy „to ve skutečnosti není o počítači, [ale] o připojení k síti.“ V následujícím díle naleznete sekci „Stahování trvá celou věčnost“, kde jsou k dispozici instrukce, jak využít Speedtest.net pro diagnostiku pomalého připojení.

Jestliže je problém opravdu na vašem počítači, zkontrolujte, zda máte dostatek volného místa na pevném disku, na němž se nachází váš operační systém. Windows potřebují prostor pro tvorbu dočasných souborů při běhu systému. Jestliže je váš disk přeplněný, trpí tím výkon počítače. Je tedy čas na vyčištění trochy prostoru na disku (Start > Všechny programy > Příslušenství > Systémové nástroje > Vyčištění disku).

Počítač Windows

Nástroj Konfigurace systému od Microsoftu je nejlepším pokračováním řešení pomalého výkonu. Mnoho aplikací se automaticky spouští při bootování systému, což prodlužuje čas nabíhání Windows – zejména na starších a pomalejších počítačích. Nechť se tedy vaším pravidelným zvykem stane kontrola a případná redukce položek po spuštění. Nástroj spustíte tím, že do vyhledávacího políčka v nabídce Start napíšete msconfig a stisknete klávesu Enter.

V Konfiguraci systému vyberte panel Po spuštění. V něm zkontrolujte sloupce Položka při spuštění a Výrobce. To by vám mělo dát představu o tom, které potenciální „zabijáky výkonu“ můžete bezpečně vypnout. Neřešte programy, které mají jako výrobce uvedený Microsoft Corporation. Položky jako QuickTime, VueMinder, Google Update či Evernote můžete bez problémů deaktivovat. Obecně je však důležité dodržovat jedno pravidlo: nejste-li si jisti, co daný program nebo služba dělá, nechte je aktivované.

Jakmile dokončíte veškeré změny, klikněte na OK a restartujte počítač. Měl by nabootovat rychleji a vůbec také rychleji reagovat.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?