Hlavní navigace

Řešení nejčastějších problémů s PC svépomocí - 4. díl

14. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © contrastwerkstatt - Fotolia.com
Ať už se musíte potýkat s otcovým deset let starým počítačem nebo svou individuálně postavenou herní strojovnou, je řešení problémů s PC součást každodenního života.

Předchozí díl

Neustále vidím „Bezpečnostní certifikát tohoto webu není důvěryhodný“

Někdy mají ty největší problémy nejjednodušší řešení. Podle techniků podpory je velká většina problémů způsobena špatnými systémovými hodinami.

Bezpečnostní certifikáty webů se synchronizují s hodinami vašeho počítače. Zejména staré počítače často trpí pokaženou CMOS baterií – to je ta „hodinková“ baterie ve vašem počítači, která udržuje jeho systémové hodiny v běhu. Klikněte na hodiny v ikonách oznamovací oblasti a vyberte možnost Změnit nastavení data a času. Teprve pak volejte techniky.

Moje tiskárna netiskne

Předpokládejme, že ovladače vaší tiskárny jsou aktualizované, a že má tato dostatek papíru a inkoustu nebo toneru pro tisknutí. Zkuste tiskárnu vypnout a zase ji zapnout. Vypojte tiskárnu a zase ji zapojte. Zkontrolujte tiskovou frontu tiskárny tím, že tiskárnu vyhledáte pomocí Start > Zařízení a tiskárny. Nebo dvakrát klikněte na ikonku tiskárny, kde jinde než v ikonách oznamovací oblasti. Tisková fronta zobrazuje status každé tiskové úlohy, stejně jako celkový status vaší tiskárny.

Tiskové úlohy

Ujistěte se, že není zaškrnuta možnost „Používat tiskárnu offline“. Někdy se může stát, že aktivace tisku ve chvíli, kdy je tiskárna vypnuta, může způsobit, že Windows nastaví vaši tiskárnu na práci offline, což může pozastavit tiskové úlohy, které pošlete později.

Nemůžu otevřít přílohy e-mailů

Jestliže jste se někdy setkali s přílohou, kterou jste nemohli otevřít, bylo to pravděpodobně proto, že jste neměli potřebný software pro prohlížení daného souboru.

Běžně se to týká souborů typu *.pdf, pro něž můžete stáhnout bezplatný program ke čtení PDF. Jestliže se váš problém týká jiného formátu souborů, pak by vám rychlé vyhledání přípony názvu souboru (tři písmena za tečkou na konci názvu souboru) mělo napovědět, jaký typ programu potřebujete. Jestliže příloze chybí koncovka (což se mohlo stát tak, že jej někdo přejmenoval), její navrácení by mělo problém vyřešit.

Můj oblíbený program nefunguje na novém počítači

Než zavoláte na technickou podporu, ujistěte se, že je software, který chcete spustit, kompatibilní s vaším operačním systémem. Starší software nemusí fungovat na Windows 8, aplikaci vytvořenou pro Mac OS X jistě nespustíte na počítačích s Windows. 32bitový program může běžet na 64bitovém operačním systému, ale naopak to nefunguje.

Kdy hodit flintu do žita

Petrie z Falcon Northwest doporučuje spojit se s technickou podporou ve věcech týkajících se „jakýchkoliv problémů, na jejichž řešení se necítíte.“ Máte-li pochybnosti, je lepší se poradit, než si lehkovážně nechat propadnout záruku či potenciálně poškodit systém. „Vědomí si vlastních znalostí a limitů je důležité,“ říká Petrie, protože „je často jednoduché vše ještě zhoršit.“ Jestliže si myslíte, že je problém příliš komplikovaný, zavolejte věci znalejšímu kamarádovi. Případně už opravdu zavolejte na tu technickou podporu. Ať už vašeho výrobce hardwaru, softwaru nebo poskytovatele internetového připojení.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?