Hlavní navigace

Reservoir Dogs

21. 12. 2006

Sdílet

Pan Růžový, pan Hnědý, pan Modrý... ne, to nejsou hrdinové nové verze Teletubbies, ale ústřední postavy drsného snímku Gauneři od Quentina Tarantina. Nyní se s nimi můžete setkat i na monitorech počítačů.

Ústřední příběh Reservoir Dogs se drží filmové předlohy, nicméně přidává spoustu momentů, které odkrývají některé momenty, jež jsme ve snímku vidět nemohli. Hra je rozdělena na patnáct kapitol, které postupně nabírají na délce i na obtížnosti, a děj je odkrýván i díky mnoha příběhovým videím.



Většina herních částí je na první pohled v podstatě klasická third-person akce. Hlavní hrdinové se v ní střídají, takže si poměrně krvavé přestřelky vychutnáte se různými postavami. Ovládaná postava může běhat, přikrčit se, udělat kotrmelec a samozřejmě střílet. Pokud se navíc naplní speciální ukazatel, můžete si vychutnat tzv. bullet festival, při kterém můžete ve zpomaleném módu pohodlně kosti nepřátele. K dispozici jsou klasické zbraně – různé pistole včetně kousků s tlumičem, brokovnice, samopal, odstřelovací puška... Občas se vám dostane do ruky i nějaký ten granát, ať už slzný, kouřový či třeba oblíbený flashbang. Je fajn, že hra není vyloženě střílečka, ve které unesete tuny zbraní; ne ne, tady můžete mít jen pistol (případně dvojici těchto zbraní pro palbu obouruč) a jednu těžší zbraň, kterou si může hrdina hodit na záda, pokud jí zrovna nedrží v ruce. Vedle klasické střelby „od boku“ lze s každou zbraní i pečlivěji zamířit (se sniperkou pak můžete použít i dalekohled) nebo dokonce automaticky zaměřit soupeře; to je ovšem leckdy na pendrek, jelikož soupeři se dobře kryjí a automatické zaměření vás navede na střed trupu, který obvykle příliš odkrytý není. Strážní, policisté i speciální zásahovka – tedy klasičtí nepřátelé, kteří vám budou ztrpčovat celé hraní – se relativně solidně kryjí tu za nábytkem, onde za sloupem a nejzbabělejší strážci pořádku neváhají použít ani velký neprůstřelný štít, nad kterým jim jen lehce vykukuje hlava. Ale trefit se do ní dá, že ano...



Ono to ale není jen o té bezhlavé (doslova) střelbě. Jste totiž gangsteři, na to nezapomínejte – a jako zločinci se tudíž nemusíte štítit takových triků, jako je třeba braní rukojmích. Trochu ve stylu Hitmana si pak nebohého prodavače, uklízečku, opraváře, náhodného chodce nebo kohokoliv jiného čapnete a použijete jako živý štít. A nejen to – s rukojmím můžete nutit strážce pořádku, aby odložili zbraně. Obyčejná ochranka zahodí pistoli hned, policisty musíte přemluvit tím, že svého rukojmího trochu majznete po kebuli. Zpacifikované nepřátele (ale i civilisty, kterým trochu pohrozíte) pak můžete pomocí příkazů poslat na správné místo a zneutralizovat je. Stejně tak můžete třeba skrz mříže vyhrožovat nějakému civilistovi, nasměrovat ho k ovládání dveří a nechat si otevřít. Nebo je možné takhle nechat otevřít sejf či zakódované dveře...



Jako ve správné gangsterce dojde i na automobilové honičky. Jsou hodně svižné a poměrně přímočaré, i když jsou zpestřeny různým zadáním – musíte odvézt zraněného pana Oranžového do úkrytu dřív, než zemře, budete se snažit dosáhnout cíle a nezpomalit tak, aby vám spoutaný policista vyskočil z kufru... A samozřejmě při tom budete prchat před policií, která neváhá nasadit ani vrtulníky.



Technické zpracování je asi největší slabinou celé hry. Grafika je odfláknutá a nezajímavá, animace nedokonalé. Vyloženě pozitivní je naštěstí alespoň soundtrack s atmosférickou hudbou a hodně dobré je i namluvení jednotlivých postav. Vlastně vůbec vše, co více souvisí s filmovou předlohou, je fajn – i příběhová videa nebo třeba citáty jednotlivých hrdinů. I když Reservoir Dogs nejsou žádnou bombou, zvlášť pro fanoušky Quentina Tarantina (ovšem nejen pro ně) jsou solidním kouskem, zvláště díky filmové atmosféře. Zamrzí ovšem dost krátká herní doba.



Hodnocení: 6,9
Výrobce: Volatile
Vydavatel: Eidos
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: manuál
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne

Byl pro vás článek přínosný?