Hlavní navigace

Revoluční vyhledávač Wolfram Alpha v provozu

18. 5. 2009

Sdílet

Vývojářská společnost Wolfram Research spustila svůj nový internetový vyhledávač, který je založen na sofistikovaném systému Mathematica.

Vyhledávač Wolfram Alpha spuštěn

 

Projekt vědce a vývojáře Steva Wolframa je ode dneška v provozu a díky svým funkcím se může již brzy stát konkurentem vyhledávacích služeb Google či Yahoo. Oproti výše uvedeným je však Wolfram Alpha založen na zcela odlišných principech spojených především s výše zmiňovaným systémem Mathematica, z něhož bylo do kódu vyhledávače použito na 5 miliónu řádků.

 

Wolfram Alpha

 

Revolučnost vyhledávače spočívá ve výsledcích, které uživatel po zadání hledaného pojmu dostane. Například pokud zadáte do Googlu „HDP Česká republika", dostanete přes čtvrt miliónu výsledků, v nichž bude sice beze sporu mnoho informací, ale rozhodně ne v celistvé a snadno zpracovatelné formě.

 

Oproti tomu Wolfram Aplha funguje výrazně sofistikovaněji a nevyužívá indexování stránek jako Google, ale spíše se snaží opravdu odpovědět na dotazy uživatele. Můžeme ho v podstatě přirovnat k jakési interaktivní encyklopedii, která má odpověď téměř na všechno. Např. pokud budeme hledat pojem HDP Česká republika (GDP Czech republic), dostaneme jeden výsledek obsahující přesná fakta o našem HDP a výčet s ním souvisejících statistik a grafů za poslední léta.

 

CS24

Steve Wolfram, který je duší i motorem ambiciózního projektu, popisuje svou motivaci futuristickým prohlášením: „Před padesáti lety, když počítače byly novinkou, se lidé domnívali, že počítači položí jakoukoli faktickou otázku a ten jim na ní odpoví. Tak to ale dosud nefungovalo. Počítače jsou sice schopny dělat spoustu pozoruhodných a překvapivých věcí, ale tohle ne. Já si ale vždycky myslel, že jednou to možné bude. A před několika lety jsem si uvědomil, že jsem konečně v situaci, kdy se do toho můžu pustit."