Hlavní navigace

RIM a Microsoft oznamují partnerství, vyhledávačem BlackBerry bude Bing

6. 5. 2011

Sdílet

Společnosti Research In Motion a Microsoft oznámily dohodu, na základě které budou smarphony BlackBarry a tablety PlayBook využívat vyhledávač Bing a sním spojené služby.

RIM a Microsoft oznamují partnerství, vyhledávačem BlackBerry bude BingBing jako jeden z hlavních celosvětových vyhledávačů bude podle prohlášení Steva Ballmera, výkonného ředitele společnosti Microsoft, od tohoto léta integrován do Blackberry.

Ve všech dalších zařízeních BlackBerry včetně Bold 9900 bude Bing nastaven jako výchozí vyhledávač ve webovém prohlížeči. Zároveň bude také použit jako univerzální vyhledávací nástroj v novém mobilním operačním systému společnosti RIM – BlackBerry 7, tedy nejenom při prohlížení webu.

Dříve se mohli někteří operátoři rozhodnout, který vyhledávací engine bude BlackBarry v jejich nabídce používat, zatím však není jasné, zda jim tato možnost zůstane i do budoucna. I tak pochopitelně není složité ručně přenastavit vyhledávač podle vlastních potřeb.

Bing bude nastaven jako výchozí vyhledávač a stejně tak jako aplikace pro mapy v novém PlayBooku. RIM bude Bing podle Steva Ballmera také promovat ve svém App Worldu.

Partnerství konkurentů

Ačkoliv se společnosti budou vzájemně podporovat, hlavním zaměřením Microsoftu pochopitelně nadále zůstane platforma Windows Phone 7.

Ve sféře bloggerů zaznělo pro partnerství označení „BingBerry“. Kevin Tofel na svém blogu uvedl, že dohoda je součástí konsolidace odvětví mobilní komunikace. Ta se podle něj projevuje v uzavírání partnerství méně populárních platforem, jako jsou QNX, WebOS a Windows Phone 7 s cílem zaujmout víc zákazníků.

Kevin Tofel také zmínil, že smlouva s Microsoftem je pro RIM zcela pochopitelná. Výrobce tak ušetří náklady za vývoj v oblasti vyhledávání a může se více soustředit na vylepšování vlastních zařízení a softwaru. V případě partnerství s Googlem by pouze více podporovala silně konkurenční Android.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?