Hlavní navigace

Rostoucí ceny TV panelů brzdí čínskou poptávku

26. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
Potíže s dodávkami materiálů pro výrobu LCD televizí i nenadále vysoká poptávka po nich způsobují, že roste cena 32“ TV panelů a hledají se menší alternativy.

Včera jsme informovali o problémech s dodávkami speciálního skla a dalších materiálů pro výrobu LCD panelů do HD televizí. A nyní se už objevují konkrétní údaje o tom, jaký mají vliv rostoucí ceny panelů na čínské výrobce televizí.

Vyšší ceny jsou výsledkem váznoucí nabídky vzhledem k neočekávaně vysoké poptávce čínských domácností. V současné době se podle serveru prad.de má situace tak, že velkoobchodní ceny 32“ televizních obrazovek se blíží k hranici 200 amerických dolarů. To je však pro řadu místních čínských výrobců televizí příliš, ti potřebují k udržení zisků cenu panelů maximálně v rozmezí 150 až 170 dolarů.

Problém se netýká jen 32“ panelů, ale i menších 26“. Kromě přirozeného řešení ve vyšších koncových cenách televizorů na tento vývoj reagují tchajvanští výrobci úpravou stále rozšířenějších monitorových 24“ panelů i pro použití v HD televizích, přičemž speciální modely budou určeny právě jen pro čínský trh.

Význam kontinentální Číny pro tchajvanský trh potvrzují i nejnovější statistiky, podle kterých je Čína největším odběratelem TV LCD panelů vyrobených v „odštěpenecké provincii“ - z ostrova na kontinent putovalo podle analytické společnosti Displaybank v prvním čtvrtletí 2009 přibližně 55 % produkce, což je o 10 procent více než v roce 2008.