Hlavní navigace

Rozhovor: Na trhu je pořád místo pro uplatnění tiskáren i multifunkčních zařízení

8. 4. 2011

Sdílet

Na otázky týkající se tiskáren Canon nám odpověděla produktová manažerka Patrícia Královičová.

PC World: Jaké jsou dnes u Canonu rozdíly v nákladech mezi černobílými a barevnými laserovými tiskárnami? A co když se do souboje zapojí i tiskárny inkoustové?

Patrícia Královičová, Product Business Development Manager, Office Personal Products, Canon CZZ hlediska nákladů na tisk dokumentů dominují černobílé laserové stroje. Kdo má zájem tisknout dokumenty i barevně, lze doporučit barevná laserová zařízení, jejichž náklady na tisk jemně převyšují náklady na ČB tisk.

Vzhledem k rozdílnosti technologií, je nutno říci, že na laserových strojích  nelze tisknout ve fotografické kvalitě. Kvalitní fotografie lze vytisknout na inkoustových tiskárnách a multifunkčních zařízeních. Jen ty zabezpečí tisk na fotopapír v potřebné kvalitě.

PC World: Jaký je aktuálně podíl mezi prodanými tiskárnami a multifunkčními zařízeními? Existují ještě vůbec nějaké důvody, proč kupovat pouze single funkce, tedy samostatné tiskárny bez skeneru?

Na trhu je pořád místo pro uplatnění jak tiskáren, tak i multifunkčních zařízeních. Multifunkce jsou čím dál více oblíbenější u zákazníků SOHO a SMB, ale pořád je poptávka i po samostatných tiskárnách, jelikož je spousta míst, kde skener a funkce kopírování nejsou nezbytně nutné.

Zatímco SOHO market upřednostňuje levnější modely tiskáren, v SMB je naopak pořád zájem o laserové tiskárny, které jsou mnohdy zapojovány do celofiremní sítí, kde jsou kladeny vysoké nároky na zatížení stroje a je vyžadována síťová správa, monitorování počtu výtisků atd. a to všechno při ekonomickém provozu.

V oblasti inkoustového tisku zákazníci pořád vyhledávají specifické tiskárny typu: přenosné, A3 tiskárny, profesionální atd.

PC World: Spotřebitelé dnes preferují tisk vlastního digitálního obsahu (dokumenty, fotografie), což vede k tomu, že se podíl dříve dominantního analogového tisku (noviny, knihy) poměrně rychle snižuje. Jaké příležitosti a hrozby to může znamenat pro Canon?

Canon nabízí zákazníkům celé řešení - od produktů na pořízení snímku či videa až po následný tisk fotografií z těchto zařízení.  Také myslíme na kancelářský tisk - díky širokému portfoliu jsme schopni nabídnout produkty v oblasti inkoustové i laserové technologie, od levných produktů pro domácnosti až po profesionální tisková řešení.

PC World: Připravuje Canon v oblasti domácího tisku nějakou zajímavou novinku, na kterou by se naši čtenáři mohli těšit?

Jarní novinky již byly představeny a jsou už v prodeji. V této kolekci jsme představili 2 barevná laserová multifunkční zařízení MF9220Cdn a MF9280Cdn, 4 inkoustové multifunkce vhodné do domácnosti i do kanceláře MX360, MX410, MX420 a MX885 s funkcemi tisku z HD videa i z i-Phonů.

Byl pro vás článek přínosný?