Hlavní navigace

Rozhraní SATA s rychlostí 6 Gb/s již příští rok

7. 12. 2008

Sdílet

Zatímco maximální propustnost klasických pevných disků se pohybuje okolo hranice 100 MB/s, u SSD disků tento parametr prochází strmým vývojem, přičemž uvedenou hodnotu překračuje mnohdy i několikanásobně.

CS24

Nové SATA s propustností 6 Gb/s, kterého se dočkáme už příští rok, bývá často nesprávně označováno jako SATA 3.0 nebo SATA III. Toto je však zjevně chybou, neboť se nejedná o novou generaci, ale pouze o vylepšenou revizi s rychlejší propustností. Stejně je tomu také u současného SATA 3 Gb/s, které je evolucí původního SATA.

Ale vraťme se zpět k nové revizi SATA 6 Gb/s s maximální rychlostí přenosu dat až 600 MB/s. Její rychlý nástup je nutný ve chvíli, kdy dochází k rychlému rozšiřování solid state disků (SSD) i mezi běžnými uživateli. Jejich rychlost totiž neustále stoupá a mnohdy překračuje i hranici 200 MB/s. Komunikační rozhraní proto musí být s dostatečnou rezervou připraveno na případný další růst.

Jako první se k nové revizi SATA přihlásila společnost AMD. Uvedenou technologii budou podporovat její připravované jižní můstky čipové sady AMD řady 800, které se na trh dostanou v příštím roce. Je téměř jisté, že brzy ohlásí podporu i Intel, a SATA 6 Gb/s tak bude podporována i nástupcem čipsetu Intel X58.

- - Tomáš Šulc