Hlavní navigace

Runaway: A Road Adventure

Sdílet

Adventury jsou nedostatkovým zbožím a kvalitní tituly z tohoto žánru se objevují pouze několikrát do roka. Již proto byste měli popřemýšlet o cartoonové adventuře Runaway, která vás uvrhne do poutavého dobrodružství studenta Briana a zpěvačky Giny.

Tahle hra má dobrodružství nejen v názvu, ale i ve vlastní historii. Ačkoli ve Španělsku (coby domovině autorského týmu Pendulo Studios) vyšla Runaway už zhruba před rokem, čeští hráči se dočkali teprve teď. Důvodem byla nejen lokalizace, ale i krach celosvětového vydavatele a následné tahanice kolem autorských práv. A přestože to v jednu chvíli vypadalo, že se Runaway nikdy nedostane za hranice své rodné země, nakonec všechno dopadlo úplně jinak. Díky ostravské firmě Top Distributor jsme i v naší republice dostali možnost ochutnat kvality hry, která se z předběžných preview jevila jako jednička ve svém žánru. A teď se přesvědčíme, jestli jí to vydrželo až do pomyslného finále.



Brian Basco je čerstvým držitelem vysokoškolského diplomu a to poslední, co by ho zajímalo, je jakékoli dobrodružství. Svoje vzdělání se totiž chystá završit stáží na jedné kalifornské univerzitě a zrovna má spoustu práce s balením a přípravami na pobyt. Cestou do knihovny (bez pořádného teoretického zázemí se přece správný šprt neobejde) ale narazí na barovou zpěvačku Ginu – a to doslova, protože Gina mu skočí pod kola rozjetého auta. Po převozu do nemocnice mu převypráví historku o zlých mafiánech, hodném (a čerstvě mrtvém) tatínkovi a jednom tajemném krucifixu, který se shodou okolností nachází v její kapse - a Brian má po stáži. Žádosti o pomoc se zkrátka neodmítají a zpěvačka navíc v nemocniční posteli vypadá tak neodolatelně...



Jak už jste asi pochopili, Brian je náš aktuální hlavní hrdina a vaším úkolem nebude nic jiného, než zabránit mafiánským zabijákům v odstranění Giny a následně odhalit tajemství podivně vyhlížejícího krucifixu. K tomu všemu se máte dopracovat s pomocí standardních adventurních postupů – tedy rozmlouváním s každým, kdo není dost rychlý, aby před vámi utekl, a sbíráním předmětů a jejich používáním. Myslíte si, že to bude brnkačka? Nebo že adventurní hledání artefaktů je pokaždé na jedno brdo? A že beztak půjde hlavně o stupidní romantické citečky mezi nevinnou dívkou Ginou a jejím neohroženým ochráncem Brianem? Bohužel vám nemohu na všechny tyto otázky odpovědět, protože bych vás připravila o spoustu legrace, takže se nechte překvapit. Ale pamatujte na to, že ani sovy nejsou, čím se zdají být, natožpak, a teď se podržte, ručně kreslené adventury.



Cartoonový styl Runawaye, hýřící paletou veselých barev, by vás snadno mohl zmást – nečekejte ale o nic větší porci humoru, než je dávka potřebná k vytvoření poutavého dobrodružství, v němž není nouze nejen o legraci, ale ani o nebezpečí, napínavé momenty či překvapivé zvraty. Velká pozornost věnovaná detailům spolu s rozlišením 1024 x 768 dělají z každé herní obrazovky menší vizuální hodokvas, který se vám ovšem přestane zamlouvat přesně v tom momentu, kdy budete muset najít něco zpropadeně malinkatého, co nutně potřebujete k dalšímu postupu hrou. Naštěstí k takovým situacím dochází velmi sporadicky. Animace hlavních i vedlejších postav za grafickým provedením nijak nezaostávají, a je-li to vůbec možné, dokonce je snad i předčí. O něco slabší jsou videa, která od sebe oddělují jednotlivé části hry, ale co jim chybí na kvalitě provedení, bravurně dohánějí v atmosféře. Dramatický efekt, který dokáží vyvolat, se často blíží standardní hollywoodské produkci, i když občas by neškodilo, kdyby videosekvence byly o chlup kratší.



Co se týče linearity, ctí Runaway úplně jiná pravidla než třeba v tomto čísle recenzovaný Post Mortem. Zatímco tam jste vhodně či naopak nevhodně vedeným dialogem ovlivňovali další průběh hry, Runaway vás nenechá sejít z cesty, kterou před sebou máte vytyčenou napevno. Pokud se nepodaří z té které osoby vymámit požadovanou informaci hned napoprvé, zkoušíte to prostě tak dlouho, dokud tu správnou cestičku neobjevíte. Nic složitého, říkáte si možná, a máte pravdu. Záludnosti totiž autoři zašili někam úplně jinam – do sbírání předmětů. Obvyklý trik s téměř neviditelnými předměty o rozměrech 1 x 1 pixel sice nepoužili, ale praktiky, ke kterým sáhli, se vám nebudou zamlouvat o nic víc. Některé předměty je totiž možné sebrat teprve tehdy, když už víte, že je budete potřebovat. V praxi to vypadá tak, že věc, kterou jste se třikrát pokusili zvednout z podlahy, jde sebrat až poté, když vám někdo naznačí, k čemu ji můžete využít. To by ještě nebyla taková katastrofa, protože si většinou vzpomenete, kde jste předmět viděli, a tak se pro něj snadno vrátíte.



Mnohem kritičtější je pak ale to, když se v krabici, kterou jste už třikrát prošmátrali, najednou zčista jasna objeví věc, která tam předtím nebyla. Sudů, skříní, krabic a podobných schovávaček je všude kolem vás dost, takže hra se občas zvrhává v jejich opakované prohledávání a čekání, ze které z nich se kýžený předmět vynoří.



Pro ty z vás, kdo nevládnou angličtinou na takové úrovni, aby si mohli podobně upovídanou adventuru naplno vychutnat, je jistě dobrou zprávou, že Runaway se může pochlubit kompletní lokalizací – tedy nejen českým manuálem a titulky, ale i českým dabingem. Musím přiznat, že jsem ještě nikdy nenarazila na hru, kterou bych si raději nezahrála v originální verzi, a ani Runaway mě nepřesvědčila o opaku. Nejde o nic zásadního, žádné fatální přehmaty se nekonají, ale spousta malých drobností dokáže taky udělat své. Nepřesnosti v překladu, mizerná stylistika, gramatické chyby (například „by jste“ místo „byste“) – to všechno tu najdete, i když v nijak hojné míře. Stejně tak by možná stálo za to se zamyslet, jestli by zrovna mafiánský zabiják měl mluvit spisovnou češtinou a oblažovat nás větami jako „Šéf říká, že jsme měkcí...“ Dabing se pohybuje na úrovni odpovídající překladu – taky žádná sláva, ale ani se z toho neosypete. Některé postavy se mi zdály být namluveny příliš civilními hlasy, které nepříjemně kontrastovaly s komiksově laděnou grafikou, jiné (jako například muzejní zřízenec Willy) se povedly na výtečnou.



Kreslená point-and-click adventura si sice zaslouží nějakou tu toleranci a sem tam přivření pravého oka, ale tahle hra naštěstí nic takového nepotřebuje. Skomírající herní žánr si nemohl přát lepšího velvyslance – všechno dobré, co bylo kdy v adventurách vytvořeno, najdete i v Runaway, a to v podobě, která neuráží ani svým grafickým zpracováním, ani zvukovým doprovodem. Pokud se vám líbily Syberia či Post Mortem, můžete si být jisti, že s Runaway strávíte několik příjemných večerů, přičemž dobrodružství Briana a Giny se na čas stane i vaším dobrodružstvím. Nenechte se přemlouvat – stačí jen zhlédnout úvodní animaci, pak se pořádně rozkoukat po nemocničním pokoji, zkusit otevřít malý kufřík na skříni - a už se v tom vezete...




Výrobce: Pendulo Studios

Vydavatel: Top Distributor

Minimální konfigurace: P 200 MHz, 64 MB RAM, HDD 630 MB

Doporučujeme: P 233 MHz, 128 MB RAM, HDD 1,9 GB

Multiplayer: ne

Internet: http://www.topcd.cz/runaway

Verdikt:Výtečná adventura se vším všudy – s poutavým příběhem, pěknou grafikou a dokonce i se skvělým titulním songem.



Hodnocení: 82 %