Hlavní navigace

Růst spamu zvyšuje i náklady firem na energii

14. 8. 2008

Sdílet

Podle P. Christyho z Internet Research Group by měly firmy nasazovat antispamová řešení, která poskytují vysoký výkon, což jim umožní skladovat menší množství potřebných serverů, a dosáhnout tak nižší spotřeby energie s menšími požadavky na prostor.

Rostoucí počet spamů zatěžuje nejen schránky uživatelů, ale má negativní dopad i na energetické náklady firem. Antispamová řešení totiž neustále zvyšují nároky na svůj provoz a zabírají stále větší prostor. Podle odhadu společnosti IronPort Systems, poskytovatele ochrany firemních sítí proti spamu, virům a spyware, lze přitom očekávat, že i letos se může počet spamů dvojnásobit. Zvýšit se má i jejich nebezpečnost.

Z bezpečnostní zprávy firmy IronPort Systems, kterou loni koupila společnost Cisco, vyplývá, že se v roce 2007 počet spamů dvojnásobil a obdobný vývoj lze očekávat i pro letošní rok. Spamy se však namísto reklamy budou stále častěji snažit uživatelům ublížit. Narůst má počet virů šířených přes soubory běžných kancelářských aplikací a malware šířený přes webové odkazy. To všechno s sebou ponese další náklady firem na antispamová řešení.

Podle P. Christyho z Internet Research Group by měly firmy nasazovat antispamová řešení, která poskytují vysoký výkon, což jim umožní skladovat menší množství potřebných serverů, a dosáhnout tak nižší spotřeby energie s menšími požadavky na prostor. V kombinaci se systémem účinného rozpoznávání spamu, který jeho většinu zastaví již před vstupem do antispamového enginu bez nutnosti jeho zpracování, je pak možné dosáhnout nejlepší hodnoty z hlediska joulu energie investovaného do antispamové ochrany. „To je stále důležitější kritérium z pohledu zvyšujícího se množství spamu i z pohledu stále rostoucích cen energií,“ vysvětlil Peter Christy.

Viz také:
Výsledky experimentu jsou hrozivé, se spamem je třeba žít