Hlavní navigace

Rychleji bez drátů

1. 4. 2006

Sdílet

Nový router Asus WL-550gE pod drobnohledem Fakt, že bezdrátová komunikace je na vzestupu, nemá cenu opakovat. Ček...


Nový router Asus WL-550gE pod drobnohledem


Fakt, že bezdrátová komunikace je na vzestupu, nemá cenu opakovat. Čekání na nové technologie (jako WiMAX nebo oficiální nástupce v současnosti nejrozšířenější bezdrátové technologie IEEE 802.11g) si mnoho výrobců krátí vymýšlením nových produktů, které by zaujaly stávající zákazníky. Jednou ze společností, která zásobuje trh stále novými výrobky, je Asus se svým aktuálně nejnovějším modelem WL-550gE, který jsme měli možnost otestovat.
Svým vzhledem a velkou částí podporovaných funkcí navazuje na předchozí produkty WL-500b/g. Hlavní pracovní náplní tohoto přístroje je zprostředkování internetu z jednoho zdroje pro více počítačů tzv. funkce router. Ten nabízí jeden port RJ45 pro připojení do venkovní sítě WAN a čtyři 10/100Mb konektory pro připojení do vnitřní sítě LAN s automatickou detekcí překřížených kabelů. Další základní vlastností je funkce Access Pointu, který dokáže zprostředkovat přístup na internet prostřednictvím bezdrátového přenosu dat protokolem Wi-Fi. A zde se skrývá naprostá většina rozšíření a vylepšení, které starší modely neměly.
Za prvé to je technologie Afterburner, která oproti klasické specifikaci IEEE 802.11g, zrychluje přenos dat přes Wi-Fi až o 35 procent za druhé pak díky technologii BroadRange slibuje výrobce až o 300 procent vyšší dosah a vyšší citlivost příjmu signálu. Teoreticky velmi příjemné hodnoty, ale v praxi jsme naměřili ve srovnání s modelem WL-500g o 19-23 procent vyšší přenosovou rychlost dat, dosah v panelovém domě delší o 4 metry, na volném prostranství o 14 m, což zvláště u druhých čísel ani zdaleka nedosahuje slibovaných hodnot. Třetí funkcí, kterou se tento přístroj honosí jako novinkou, je WMM Wireless Transfers Of Audio/Video Content. Ten má zabezpečovat rychlejší přenos multimediálních dat směrem k uživateli. K těmto zajímavým funkcím se připojují již tradiční funkce, jako manuální úprava vysílacího výkonu, pokročilé bezpečnostní funkce Firewall, filtrování, šifrování WPA2, TKIP, AES, WPA-PSK, 64/128bitové šifrování WEP, DHCP server, vzdálená správa, uložení/obnovení nastavení a v neposlední řadě také update firmwaru, díky kterému lze v budoucnu rozšířit přístroj o nové funkce.
V praxi jsme byli s tímto routerem nadmíru spokojeni. O rychlosti jsme se již zmínili, vzájemná kompatibilita mezi tímto modelem a klientskými kartami Wi-Fi jiných výrobců je výborná. K plnohodnotnému využití jsme však museli použít firemní PCMCIA kartu Asus WL-100gE, která je schopná naplno využít všech možností nabízených tímto routerem. Velmi praktické řešení představuje systém EZSetup, díky němuž nastaví snadno a rychle i méně zkušený uživatel zabezpečené Wi-Fi připojení. Abychom však jen nechválili oproti minulým verzím již zcela vymizely funkce Print serveru a možnosti vytvoření FTP pomocí připojení pevného disku přes rozhraní USB. Rovněž je zde sice odnímatelný, ale pouze jediný výstup pro anténu. Pokud se však s danými nedostatky smíříte, dostanete velmi spolehlivého pomocníka pro domácnost i kancelář.

Asus WL-550gE

větší rozsah, vyšší přenosová rychlost
chybí funkce Print a FTP server
Cena vč. DPH: 3 530 Kč
K testu zapůjčila firma: Joyce, www.joyce.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku