Hlavní navigace

Zrychlete svá Windows dvojnásobně! - 2. díl

3. 4. 2009

Sdílet

Nejste spokojeni s rychlostí vašeho systému? Potom se vám jistě budou hodit rady, které jej výrazně urychlí. Tentokrát se zaměříme na zrychlení v souvislosti s internetem.

Zrychlete svá Windows dvojnásobně! - 2. díl

 

V minulém díle našeho speciálu o tom, jak zrychlit práci s počítačem pod Windows, jsme se věnovali zejména systémovým opatřením. Ovšem to rozhodně není jediný způsob, jak dosáhnout rychlejší práce s počítačem. V současnosti je na žebříčku činností s PC obvykle na prvním místě internet. Časy s 56k modemem už jsou naštěstí (pro většinu z nás) zapomenuty, ale stále spousta lidí nedisponuje tak rychlým internetem, aby netoužila po ještě svižnějším připojení.

Firefox

Když tak přijde na úvahy o rychlejším internetu, obvykle se zvažuje výměna providera, případně předplatné dražšího a tedy rychlejšího paušálu. Řešení však nemusí být tak složité. Také softwarovým způsobem můžete z internetu leccos vydolovat, a i když to pravděpodobně nebude nijak zásadní výdobytek, jeho účinky téměř jistě pocítíte. Jak na to? Poradíme vám v sérii jednoduchých kroků!

 

Deaktivujte IPv6 protokol pod Vistami

Pakliže používáte Windows Vista, možná tušíte, že internetový protokol jménem IPv6 zde patří ke standardní výbavě sítě. Pokud nevíte, co tento protokol způsobuje, pak vězte, že jde spíše o přípravu do budoucna. Má zabránit hrozícímu nedostatku internetových adres dosavadního IPv6 protokolu. Ovšem jedná se skutečně o opatření do budoucna, které obzvláště v České republice ještě nějakou dobu nebude využíváno.

Protokol IPv6 se sice nedá odinstalovat, ale lze ho deaktivovat. Přes ovládací panely je zapotřebí se dostat do nastavení sítě, kde stačí kliknout na kontextovou záložku Vlastnosti. Tady stačí mezi používanými elementy připojení odstranit nastavení „Internetový protokol verze 6 (TCP/IPv6)".

Pakliže používáte router, žádné výraznější zlepšení vám tento krok nepřinese. Ovšem v případě, kdy se ale na internet přihlašujete přímo přes DSL modem, se dočkáte poměrně výrazného zrychlení. Tady totiž aktivovaný IPv6 protokol notně zdržuje, jelikož systém se na něj pokouší napojit ze všeho nejdříve a teprve po vypršení určitého „time-outu" přepne na IPv4. Ten by měl být  přitom v Evropě ještě přinejmenším dva roky standardem. Pravděpodobně s námi ale zůstane ještě déle.

Explorer

 

Odstraňte nepotřebnou brzdu sítě

Windows XP obsahují dost zbytečnou internetovou brzdu. V registrech tak pod „Hkey_Local_Machine/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Repote-Computer/NameSpace" můžete standardně najít následující klíč:

D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF

Jedná se o upozornění plánovaných úkolů pro počítač připojený do sítě. Ve Windows Vista a Windows 7 už není obsažen. To však neplatí pro druhý klíč, který souvisí s tiskárnou a je obsažen ve všech zmíněných systémech. Je to tento klíč:

2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D

Přinejmenším první jmenovaný klíč se dá poměrně jednoduše vymazat. Vyplatí se k tomu použít některou z tweakovacích utilit, například Ashampoo WinOptimizer 5, který běžně stojí přes 1200 Kč, ale díky PC Worldu si ho můžete stáhnout zcela zdarma. Zde najdete volbu nastavení Windows, nastavení Internetu a síťové okolí, kde se této brzdy můžete zbavit. Při přihlašování na internet tak Windows už nebudou hledat vzdálený počítač, takže se celý proces urychlí.

Chrome

Vyzkoušejte Internet Explorer 8

Patříte-li ke konzervativním uživatelům, možná byste měli zauvažovat nad změnou tohoto přístupu. Obvykle totiž platí pravidlo, že novější internetové prohlížeče jsou rychlejší. Pokud tak využíváte služeb Internet Exploreru 7 nebo dokonce IE 6, není nic jednoduššího než přejít na novou, již osmou verzi, která přináší výrazné zrychlení surfování po internetu.

V případě, že se neštítíte ani prohlížečů od jiných firem než je Microsoft, možná se se vám svou rychlostí zalíbí Mozilla Firefox, Google Chrome či Safari. Rychlost browserů si ostatně můžete otestovat podrobným benchmarkem na adrese http://service.futuremark.com/peacekeeper/. Možná se vám bude hodit také náš článek na téma "Který internetový prohlížeč je nejbezpečnější?".

CS24

 

Třetí díl našeho seriálu se věnuje možnostem urychlení hardware.