Hlavní navigace

S digitálním tunerem a dobrou cenou

24. 1. 2007

Sdílet

Pokud vám po vánocích ještě zbyli nějaké ty peníze, nebo jste s koupí televizoru čekali až na leden doufaje ve slevu, mám tu pro vás dobrou plochou televizi za dobrou cenu – Philips 26PF7521D.

CS24

Pokud vám po vánocích ještě zbyli nějaké ty peníze, nebo jste s koupí televizoru čekali až na leden doufaje ve slevu, mám tu pro vás dobrou plochou televizi za dobrou cenu – Philips 26PF7521D.


Už jeho oficiální koncová cena je zajímavá (24.990 Kč), ale seženete ho nyní i o nějaké dva tisíce levněji, a to je za širokoúhlý televizor systému HD Ready s úhlopříčkou 66 cm, solidní cena. Pojďme se však podívat na to, jaký vlastně je.


Větší obrázek.


Jeden tuner, ale i digitální

Tunery tu najdete dva i když je to vlastně jeden – klasický analogový a nový digitální. Oba ukládají naladěné stanice na různé pozice a v tomto ohledu pracují rychle a srozumitelně, jen citlivost by mohla být vyšší; je pouze průměrná.

K přepnutí mezi naladěnými analogovými a digitálními stanicemi jednoduše použijete tlačítko A/D, avšak je třeba mít na paměti, že se stále jedná o jednotunerový přístroj, takže v režimu obraz v obraze zobrazit dohromady nebo dokonce více stanic najednou nelze. Nejde o tradiční PiP, jako spíše o PiG, tedy obraz v grafice, který pracuje například ve spojení s videosignálem jdoucím do externího vstupu, tedy např. s výstupem z herní konzole. Pokud jde o typ televizního signálu, podporovány jsou režimy 480p, 576p, 720p a 1080i.


Univerzální dálkový ovladač si poradí například i s DVD rekordérem (větší obrázek).


V ceně dostanete velmi dobrý dálkový ovladač, který můžete použít i pro DVD rekordér či zesilovač a s výhodou na něm můžete digitálně naladěné stanice přepínat jednoduchým zmáčknutím tlačítka OK (zobrazí se vám jejich seznam). Podobně se ostatně ovládá i celá televize – jednoduše a průhledně a nejinak se chová i přepínání jednotlivých funkcí na dálkovém ovladači, například formát obrazu, což je pro televizi 16:9 pracující se signálem 4:3 nepochybně veledůležitá funkce.

V tomto okamžiku máte k dispozici několik režimů (včetně jednoho zohledňujícího titulky), ale Philips bohužel postrádá ten při kterém by se obraz 4:3 roztáhl progresivně, tj. ve středu spíše minimálně a vzhledem k okrajům více.

Velmi dobrý obraz

Obraz je – vzhledem k ceně – více než slušný. Televizor potřebuje pečlivější vyladění, málokdy jsem byl spokojen s přednastavenými režimy a LCD panel si řekl o vyšší než průměrný jas a kontrast. Podání černé, ale v podstatě nemělo chybu, stejně jako přípojná místa, bytelný stojan a české EPG, které umí nahrávacímu zařízení poskytnout televizní kanál, ze kterého může nahrávat. Není však možné jeden digitální kanál nahrávat a druhý sledovat – mějme stále na paměti, že jde o přístroj s jedním tunerem. Můžete se ale přitom dívat na analog... A to vůbec není – na danou třídu – špatné řešení.

K panelu mám jedinou výhradu – až se mi nechce věřit, že úhly udávané na 176 stupňů ze všech stran sedí. Ne, že by vás to omezovalo při klasickém sledování televizoru, ale stačí se podívat trochu ze strany a hned vidíte, jak rychle se barevnost mění. Nicméně faktem je, že sladění panelu a elektroniky funguje na výbornou a podání pohybu je velmi dobré. Zvuk je slabší a prostorovosti, kterou zajišťuje Virtual Dolby, by se – alespoň v mém případě – nepříliš velké rozšíření báze vytknout dalo. Vzhledem k zabudovanému zesilovači, ale není divu – nízký výkon a málo basů ucítí asi každý.


Výborná je konektorová výbava (větší obrázek).


Cena/výkon

Závěr je jednoduchý a zní asi takto: „Hledáte dobrou LCD televizi za rozumnou cenu? Pak neopomeňte Philips 26PF7521D, který mohu doporučit.“ Mimochodem rekordér DVDR3440H pak představuje ideální designový doplněk.


Příručku k televizoru si můžete stáhnout zde (čeština, PDF, 2 MB).


Výše uvedený dokumenet je ve formátu PDF. Ke čtení proto potřebujete program Adobe Acrobat Reader. Pokud ho nemáte nainstalován, jeho volnou verzi si stáhnete zde.

Foto: Philips

- - Bohumil Herwig, IDG on-line