Hlavní navigace

Safari 3.2 přidává ochranu proti phishingu, opravuje i další kritické chyby

18. 11. 2008

Sdílet

Safari ve verzi 3.2 nově přidává jako ochranu proti phishingu seznam nebezpečných serverů, podporu SSL certifikátů EV (Extended Valiadation), opravuje kritické chyby při zpracování obrázků a zranitelnosti staršího jádra WebKit.

Prohlížeč Safari dlouho neměl antiphishingový filtr. Uživatelům to potenciálně působilo řady problémů, dokonce se spekulovalo o tom, že browser začne být blokován v systému PayPal.

Viz také:
PayPal zablokuje starší prohlížeče, nové Safari ne
PayPal nedoporučuje používat prohlížeč Safari

Právě uvolněné Safari ve verzi 3.2 tedy konečně přidává i seznam nebezpečných serverů. Apple ovšem nezveřejnil informace, jakým způsobem je tento blacklist vytvářen a aktualizován. (Co je zdrojem databáze? Je uložena lokálně, nebo Apple provádí ještě dynamicky on-line kontrolu při pokusu o návštěvu určité adresy? Webové štíty užívají obě tyto možnosti...)
Nové Safari podporuje i SSL certifikáty EV (Extended Valiadation), funguje to ale trochu jinak než ve Firefoxu nebo Internet Exploreru. Namísto změny adresního řádku se v Safari objevuje informace o certifikátu v podobě tlačítka umístěného v okně vpravo nahoře - s názvem společnosti, která certifikát vydala. Po klepnutí na toto tlačítko se zobrazí podrobnosti o certifikátu
Safari 3.2 opravuje i řadu dalších zranitelností.

Viz také:
Microsoft vyzývá nepoužívat na Windows prohlížeč Safari

Většina těchto chyb se týkala pouze verze pro Windows (Safari 3.2 přináší opravy 11 zranitelností ve Windows, 4 ve verzi pro Mac OS X). Kritických bylo 8 chyb ve verzi pro Windows a 2 ve verzi pro Mac OS X – všechny tyto zranitelnosti umožňovaly vzdálené vykonání kódu. Ve verzi pro Windows k tomu mohlo dojít například podvržením kódu maskovaného jako obrázek – chyba se týkala zpracování formátu TIF a JPG. Systému Mac OS X se týkaly chyby, jejichž příčinou bylo vlastní jádro prohlížeče WebKit. To bylo mezitím opraveno, Safari ale používalo dosud starší verzi. Podobný problém s jádrem WebKit se objevil i u Google Chrome a u smart phonu se systémem Android.

Viz také:
Výzkumník objevil chybu v telefonu G1 s Google Android, na vině má být starší balíček

Zdroj: Computerworld.com

Autor článku