Hlavní navigace

Safari pro Windows - první dojmy

14. 6. 2007

Sdílet

Máme tu nový přírůstek do rodiny webových prohlížečů pro Windows, je jím Safari z dílen Apple. Původně určený jen pro počítače Mac, nyní zkouší štěstí i jinde. Naneštěstí začátek jeho působení je poznamenán četnými chybami.

CS24

Apple se chlubí, jak rychlý a bezpečný Safari 3 je, a to již v betaverzi. Proto jsme se rozhodli ho vyzkoušet. Testovali jsme veřejnou betu Apple Safari 3 verzi pro Windows XP, chodí ovšem i ve Vistách, ale pro prvotní test jsme zvolili dominantní operační systém, kde se navíc dá lépe určit zda je případně na vině operační systém nebo prohlížeč. Safari 3 jsme porovnávali jak s dalšími prohlížeči pro Windows, tak i se Safari 3 beta pro Mac OS X.


Instalační balíček Safari 3 je jen o několik megabajtů větší než u Firefoxu či Opery. Samotné nahrávání bylo rychlé a bezproblémové.
První nepříjemné překvapení nás čekalo při pokusu spustit Safari ve Windows XP, protože program spadl s nic neříkající chybovou hláškou Windows - velmi frustrující. Pro jistotu jsme tedy Safari nainstalovali na anglická Windows XP, tam to šlo již bez problémů.

Používání Safari se příliš neliší od Internet Exploreru, Firefoxu či Opery. Což samo o sobě znamená, že není důvod měnit svůj současný prohlížeč.

Verze pro Windows i Mac vypadají velmi podobně až na drobné odchylky jako že ve Windows je menu uvnitř prohlížeče, v Mac potom na Mac OS X menu. Poněkud nepříjemné je, že velikost okna Safari pro Windows lze měnit jen tažením za pravý dolní roh a ne chycením za jakoukoli stranu či roh, což je zvykem nejen u většiny programů pro Windows, ale i v Mac OS X.

Stránky v Safari vypadaly dost podobně jako v jiných prohlížečích, avšak zobrazované písmo bylo tmavší a rozostřenější:

Další chybou bylo, že na jedné z navštívených stránek nezobrazil prohlížeč potvrzovací dialog. Což bylo dost divné, protože stejnou stránku zobrazil Safari 3 na Mac OS X správně.

Safari 3 bez problémů importuje záložky z Internet Exploreru i "Netscape/Mozilla" kompatibilní.



Apple tvrdí, že Windows verze Safari 3 je až dvakrát rychlejší jak IE 7 a 1,6x než Firefox. Ať již byly tyto testy pořízeny jakkoli, prakticky se rozdíl mezi prohlížeči příliš neprojevuje, osobně bych jako nejrychlejší označil Operu, ale tam velice záleží na nastavení samotného prohlížeče.

Provedli jsem také zběžné testy potřeby operační paměti Windows. Každý prohlížeč jsme spustili čistý a poté načetli dvě konkrétní webové stránky. V tomto testu se Safari ukázal jako největší „žrout“, když na konci testu používal kolem 45MB paměti. Nejlépe dopadla Opera s 27MB, následována Firefoxem s 31MB a Internet Explorere s 34MB. Rozdíly se to nemusí zdát velké, ale jak mnozí z nás vědí, každý megabajt se počítá, zvlášť pokud máte ve zvyku spouštět řadu programů najednou.

Bezpečnost, to je dnes zaklínadlo všech internetových prohlížečů. Safari nepodporuje ActiveX skriptování, což ho zbavuje velké části webových hrozeb, to samé ovšem platí i pro Operu a Firefox (pro Firefox je k dispozici plug-in přidávající jistou ActiveX funkcionalitu).
Nicméně vůči mnoha dalším hrozbám Safari imunní není a již nyní je známa řada děr a nedodělků, o jednom z nich jsme nedávno informovali a o dalších brzo napíšeme.

Safari 3 pro Windows přesvědčí málokoho, aby za něj vyměnil svůj oblíbený prohlížeč. Proti nim efektivně nenabízí cokoli nového a jeho beta verze je pronásledována bezpečnostními problémy. Nemá ani možnosti rozšíření Firefoxu, ani efektivnost Opery.

Pro Evropu je jeho význam spíše symbolický, Apple vchází na půdu Windows, je to forma protiútoku, protože Microsoft již delší dobu operuje v prostředí Mac OS X, hlavně s kancelářským balíkem Office.

Aby nedošlo k nedorozumění. Nevadí nám, že beta má "díry" - ty má každý program a bety obzvláště. Spíše nám ve světle objevujících se chyb vadí hlasné vychvalovaní ze strany Apple, jaká že je to bomba a jak bezpečné Safari je. Proto jsme očekávali, že tedy Safari 3 bude už v beta verzi skutečně "něco". Výsledkem je však zklamání - je to prostě normální beta verze s množstvím nedodělků, které mnoho o tom, že se na prohlížeči usilovně pracovalo nedasvědčuje. Budoucí verze Safari však mohou ještě překvapit. Například nabídnout širší integraci s populárním iPodem a iPhone, to by pak mohlo trhem webových prohlížečů zamíchat, zejména v USA.

- - Alexandr Radecký