Hlavní navigace

Samsung představil phablet Galaxy Note 3

12. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Samsung
Ještě větší, výkonnější a uzpůsobený pro větší produktivitu. Takový je nový phablet Galaxy Note III od Samsungu.

Samsung si podle slov šéfa mobilní divize JK Shina váží svých zákazníků a reaguje na jejich připomínky a potřeby. Podle interního průzkumu 71 % uživatelů phabletu od Samsungu aktivně používá S Note, 66 % se neobejde bez multiwindow, rovných 64 % pravidelně používá popup browser a S planner a 63 % dotázaných uvedlo, že využívá popup note. Samsung se při vývoji nového modelu dále inspiroval ve zjištění, kdy 65 % uživatelů chtělo větší obrazovku, větší využití S-pen by uvítalo 63 % dotázaných a 61 % uživatelů si přálo atraktivnější design.

Tato zjištění následně "přepracoval" do nového Galaxy Note III, který na první pohled zaujme nejen větším displejem a koženými zády. Ovšem vaše nadšení částečně opadne do chvíle, než vezmete phablet do ruky a zjistíte, že se jedná o plast vylisovaný do tvaru kůže. Naštěstí výsledný dojem kompenzuje 5,7‘‘ SAMOLED displej s Full HD rozlišením. O výkon se stará osmijádrový procesor o taktu 2,3 GHz, resp. čtyřjádro taktované na 1,9 GHz v případě LTE verze, kterému asistují rovné 3 GB RAM. V kombinaci s baterií o kapacitě 3 200 mAh by výdrž měla bez problémů přesáhnout 10 hodin i při sledování Full HD videa.

Samsung nezapomněl ani na uživatele, kteří svá zařízení využívají jako fotoaparát/videokameru a Note 3 tak rovnou nabízí fotoaparát vybavený BSI snímačem o rozlišení 13 Mpx doplněný o LED přisvětlovací diodu a schopný zaznamenávat video až ve 4K rozlišení. Pořízené fotografie, videa a stejně tak další data budete moci ukádat na 32 nebo 64GB vnitřní paměť, kterou bude možné rozšířit prostřednictvím microSD karet.

Mnoho vylepšení pro Android

Samsung Galaxy Note 3Co se softwaru týče, resp. nadstavby TouchWiz nad Androidem 4.3, tak ta prodělala výrazné změny. Kromě úpravy předinstalovaných Samsung aplikací optimalizovaných pro použití s perem nově přibylo tzv. Air Command menu. Jedná se o kruhovou kontextovou nabídku, která se zobrazí při přiblížení prstem/perem k displeji a nabízí rychlý přístup k poznámkám, vyhledávání, screenshotu obrazovky a také chytrému multitaskingu. Ten funguje skutečně jednoduše, stačí jen nakreslit okno o potřebné velikosti a v něm si následně zobrazíte například kalkulačku, to vše bez přerušení činnosti v aktuálně spuštěné aplikaci.

Z pohledu zabezpečení je nečekanou novinkou technologie Samung Knox, která byla dostupná dříve jen pro korporátní zákazníky. Ta nově nabídne také antivir a dále nebude chybět možnost šifrování dat, nástroj pro sledování ztraceného/odcizeného zařízení nebo sandbox pro běh aplikací.

Podobě jako u Galaxy S4 nechybí Group Play, díky níž můžete pomocí NFC spárovat až 5 zařízení a užít si větší plochu displeje například při sledování filmů nebo hraní her. Bezdrátovou konektivitu dále doplnil Wi-Fi modul s podporou standardu 802.11ac a také Bluetooth ve verzi 4. Kromě toho je Samsung Galaxy Note 3 také jedním ze zařízení, které bude kompatibilní s chytrými hodinkami Samsung Gear.

Samsung Galaxy Note 3 bude dostupný ještě během tohoto měsíce ve třech barevných variantách, kdy kromě tradiční černé a bílé přibyla také růžová, ale k dispozici bude široká nabídka výměnných krytů v pastelových a podzimních barvách. Bohužel cena prozatím nebyla oznámena.

O 4,4 palce větší bratr

Pokud by vám byl přeci jen 5,7‘‘ displej malý, můžete sáhnout po Galaxy Note 10.1 (2014) s 10,1‘‘ displejem o rozlišení 2560 x 1600 pixelů. Kromě displeje jsou hardwarově parametry identické stejně jako softwarová nabídka. Též můžete počítat s podporou chytrých hodinek, jež v tomto případě dává skutečně smysl. I přesto, že se jedná o model pro rok 2014, dostupný bude také během měsíce září, a to za v současnosti blíže nespecifikovanou cenu.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

Byl pro vás článek přínosný?