Hlavní navigace

Samsung se pouští do 256GB SSD

21. 11. 2008

Sdílet

Společnost Samsung, jeden z největších výrobců solid state disků na světě, hodlá spustit výrobu 256GB flashových disků. Ceny už jsou prý dostatečně nízké.

256GB solid state disky jsou v současné době ty největší na světě, i když by teoreticky nebyl problém vyrobit ani 512GB flashový pevný disk. Problém by však byl s jeho cenou, kterou by zřejmě málokdo akceptoval. Vraťme se však zpět k představenému disku. Ten je díky vysoké kapacitě postaven na MLC (multi-level cell) čipech, avšak ve vícekanálovém režimu. Díky tomu má novinka velmi vysoké provozní rychlosti. Dle tvrzení výrobce je rychlost zápisu 200 MB/s a rychlost čtení 220 MB/s, což jsou vynikající výsledky.

Díky takovýmto rychlostem a nulovým přístupovým dobám výrobce tvrdí, že jeho nové flashové disky výkonnostně hravě překonají i serverové 15000 ot./min klasické disky a myslíme, že není žádný důvod takovému tvrzení nevěřit. Nechtějte však znát cenu tohoto nového disku, který bude Samsung prodávat od nového roku. Pochopitelně se bude pohybovat bude v pětimístných cifrách.

- - Tomáš Šulc