Hlavní navigace

Ultramobilní Samsung Q1EX-71G s procesorem VIA Nano

9. 3. 2009

Sdílet

 Autor:
Samsung vydává nový model Ultra-Mobile PC, u kterého opustil hardwarovou klávesnici, vyměnil procesor Intel A100 za VIA Nano a zvýšil výdrž baterie.

Jihokorejská společnost Samsung se rozhodla potěšit příznivce UMPC novým modelem Q1 s poměrně komplikovaným označením Q1EX-71G. Ultra-Mobile PC je model počítačů menších než netbooky a větší než chytré telefony.

Novinka už nemá hardwarovou QWERTY klávesnici, výrobce ji nahradil softwarovou na dotykové obrazovce a celkově přepracovaným ovládáním. To je změna, kterou jistě ne všichni zákazníci přivítají. Na druhou stranu je to v souladu se změnou účelu, ke kterému UMPC slouží, jejich pozici totiž částečně přebraly netbooky. Už tedy nově není kladen důraz na psaní dokumentů a mailů, ale na interaktivní zábavu využívající možnosti dotykové obrazovky, o přehrávání filmů a hudby a brouzdání po internetu.

Další zněnou je výměna dosavadního procesoru Intel A100 CPU Q1 Ultra za VIA Nano U2500 pracujícího na frekvenci 1,2 GHz. Data jsou ukládána na 60GB pevný disk, přístroj má k dispozici slušné 2 GB operační paměti a grafiku obstarává čip VIA Chrome9 HC.

Jasným plusem je prodloužení výdrže baterie. Se standardní čtyřčlánkovou má Q1 na jedno nabití pracovart 4,5 hodiny, s větší přídavnou osmičlánkovou pak až 8,5 hodiny. Samsung je obvykle v uvádění výdrže baterií spolehlivý, takže lze předpokládat, že i tyto hodnoty budou platné.

Konektivitu Q1 zajišťuje Wi-Fi, bezdrátové USB 2.0 a nabízí i GPS navigaci. Hmotnost je kolem 650 gramů.

Samsung Q1

Samsung Q1

CS24

Samsung Q1

 Samsung Q1