Hlavní navigace

Samsung uvádí "ekologické" pevné disky s kapacitou 1,5 TB

7. 3. 2009

Sdílet

Společnost Samsung Electronics začne prodávat pevný disk o celkové kapacitě 1,5 TB. Kromě velkého úložného prostoru má být jeho výhodou i nízká spotřeba energie.

Nový přírůstek do řady disků EcoGreen F2EG přinese 1,5 TB úložného místa rozloženého na tři plotny, každá o kapacitě 500 GB. Vzhledem k tomu, že jednotka má méně ploten, a tedy i méně pohyblivých částí, je podle Samsungu mnohem spolehlivější, než předchozí více-plotnové vysoce-kapacitní pevné disky. „S menším počtem hlav a ploten má disk 1,5TB F2EG nižší pravděpodobnost selhání, což zákazníkům umožňuje budovat více spolehlivé systémy“ vysvětluje výhodu nového disku Andy Higginbotham, ředitel prodeje pevných disků Samsung.  Nižší počet ploten prý také znamená méně energie potřebné pro start a provoz motoru.

Podle Samsungu se může nový 3,5palcový Serial ATA disk pochlubit maximální přenosovou rychlostí 140 MB za vteřinu a velmi tichým studenějším chodem, vyžadujícím méně energie, než jiné vysoce-kapacitní disky. 1,5 TB verze disku F2EG spotřebuje při procesu čtení a zápisu asi 6,3 Wattů a při nečinnosti pak 5,1 Wattů.

„Díky pokročilému designu a nižšímu počtu komponent nabízí jednotka F2EG o 40 % nižší spotřebu energie v pohotovostním režimu a 45% nižší spotřebu při režimu zápisu/čtení, než jiné konkurenční jednotky“ uvádí ve své zprávě Samsung. „Technologie Samsung Eco-Triangle zaručuje energeticky účinnější a vysoce výkonný pevný disk, což mohou využít především výrobci počítačů, externích HDD, set-top boxů a osobních NAS. “ Podle Samsungu je nový disk také velmi šetrný k životnímu prostředí: nepoužívá halogenové izolace a splňuje nařízení Evropské unie o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.

Řada pevných disků EcoGreen F2EG společnosti Samsung nabízí tři varianty o kapacitách 500 GB, 1TB a 1.5TB a dvě velikosti vyrovnávací paměti – 16 a 32 MB. Tyto disky jsou určeny nejen pro provoz datového centra, ale i pro stolní počítače, externí zálohovací mechaniky, DVR či sledovací video systémy. Cena 1,5TB verze disku EcoGreen F2EG je stanovena na 150 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?