Hlavní navigace

Samsung uvedl svůj první smartphone pro Android

28. 4. 2009

Sdílet

Společnost Samsung Electronics představila svůj první smartphone určený pro platformu Android od Googlu s označením i7500. Čím bude tento přístroj zajímavý?

Samsung původně patřil mezi první výrobce mobilních telefonů, kteří ohlásili vývoj přístroje pro Android a původně se očekávalo, že by se na trhu mělo objevit více modelů od různých výrobců již koncem loňského roku. Nicméně zatím jediný velký výrobce, který přístroj pro Android uvedl na trh, byla společnost HTC a až nyní přichází model i7500 od Samsungu. Kdy uvedou na trh své modely další výrobci, kteří jsou sdruženi v Open Handset Allianci, která se kolem mobilní platformy Googlu vytvořila, není dosud jisté a nejsou upřesněny ani příčiny tohoto zdržení. Svoji roli může hrát samozřejmě ekonomická krize a také vyčkávání výrobců, zda se tato ještě relativně nová platforma vůči existující konkurenci na trhu prosadí. Samsung však již na začátku roku prohlásil, že chystá expandovat právě v oblasti smartphonů a že s uvedením přístroje pro Android určitě počítá.

Platforma Android byla vyvinuta speciálně pro snadné surfování na webu, údajně hlavně po stránkách Google jako jsou YouTube, Google Maps a další. V poslední době se však stále více spekuluje o pronikání tohoto operačního systému i do netbooků, kde by se mohl stát významným konkurentem Windows.

Smartphone i7500 od Samsungu podobně jako i u nás prodávaný přístroj T-Mobile G1 od HTC či disponuje 3,2“ dotykovým displejem s HVGA rozlišením (320 x 480 obrazových bodů), dále je vybaven 5megapixelovým digitálním fotoaparátem a 8 GB interní paměti s možností rozšíření pomocí karet MicroSD. Srdcem smartphonu je ARMový procesor Qualcomm MSM7200A s taktem 528 MHz a tloušťka přístroje má být 11,9 mm. Narozdíl od přístroje G1 nebude i7500 disponovat hardwarovou klávesnicí. Standardně by v něm měla být také obsažena již novější verze Androidu 1.5, která přináší některá vylepšení. Více viz článek Google představil novou verzi OS Android 1.5.

Nový smartphone od Samsungu bude také disponovat vysokorychlostním bezdrátovým připojením k internetu HSPA a dále i Wi-Fi modulem. Konfigurace tedy bude víceméně odpovídat přístroji od HTC.

Podle informací výrobce by se i7500 měl začít prodávat v hlavních evropských zemích věhem června, v sousedním Německu jej například nabídne operátor O2 za cenu kolem tří set eur a objevují se spekulace, že by jej mohl tento operátor nabízet i u nás.