Hlavní navigace

Samsung zahájil hromadnou výrobu 3D HDTV

28. 1. 2010

Sdílet

 Autor:
Jihokorejský Samsung oznámil že spouští hromadnou výrobu 3D LCD panelů s LED i klasickým CCFL podsvícením.

Samsung je jeden z největších světových výrobců LCD panelů a HD televizí a přední propagátor 3D televizí, a podle jeho zprávy by měl být první společností, která spouští hromadnou výrobu 40“, 46“ a 55“ 3D high-definition panelů, samozřejmě s rozlišením 1920x1080 bodů.

Maximální obnovovací frekvence je 240 Hz a doba odezvy je prý o 20 % nižší než u předchozích „2D“ modelů, to znamená méně že 4 ms - tak snad tomu tak skutečně je. Ke sledování 3D obrazu budou potřeba speciální brýle, které Samsung označuje jako „3D Active Glasses“.

Podle analytické společnosti DisplaySearch by měly prodeje 3D televizí dosáhnout letos 1,2 miliónu, v roce 2015 45,8 miliónu a nakonec v roce 2018 64 miliónu kusů. Uvidíme, jak se tyto předpovědi vyplní, nicméně přinejmenším za našimi hranicemi už jsou v provozu či se chystají 3D televizní vysílání, například v Británii spustí stanice Sky první 3D přenos v dubnu a první testovací snímky spatří diváci už 31. ledna.

Na upřesněnou - Samsung rád označuje LCD televize s LED podsvícením jako „LED TV“, to je ale nepřesné a závádějící, protože to by znamenalo, že jsou to televize, kde jsou obrazové body tvořené přímo světelnými diodami. A i takové obrazovky existují, nicméně toto řešení se používá jen pro velmi velké displeje.