Hlavní navigace

Sandbox, jedna z nejlepších funkcí systému Windows, dostala nová vylepšení

19. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Sandbox lze dobře kombinovat s VPN a lépe tak zabezpečit počítač.

Jedna z mých nejoblíbenějších funkcí systému Windows, Sandbox, konečně testuje některé nové funkce, které bych charakterizoval jako něco jako vylepšený přechodový zámek.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Windows Sandboxu přemýšlím ve stejném duchu jako o VPN: VPN sice šifruje a skrývá vaše připojení před zvědavýma očima, ale činí tak způsobem, který vytváří šifrovaný tunel z vašeho počítače na server. Ochrana vašich dat je prvořadým cílem sítě VPN a je také základem služby Windows Sandbox.

Windows Sandbox vytváří Windows v rámci Windows, samostatný, izolovaný operační systém, který je navržen tak, aby v něm byly všechny soubory samostatně uzavřeny. Zatímco virtuální počítač lze použít ke spuštění jakéhokoli operačního systému, Sandbox je optimalizován pro systém Windows.

Představte si jej jako testovací zařízení pro nedůvěryhodný software a data. Pokud jste někdy stáhli nějaký pochybný software nebo navštívili pochybné webové stránky a chtěli jste je spustit bez rizika pro váš systém, je Sandbox aplikace pro vás. (Alespoň je tak navržen.) Obvykle Sandbox načtu a pak na něj nainstaluji VPN. To je docela bezpečné.

Jste spokojeni s Windows 11?

Sandbox má však jednu vrozenou „vadu“: Sandbox je navržen tak, aby po vypnutí smazal všechna data. K tomu je ostatně určen, a to je dobře, pokud se jedná o potenciální malware – pokud Sandbox zavřete, vše uvnitř virtuálního operačního systému se smaže. Pokud nějaký malware napadne a převezme Sandbox, jde o to, aby byl postižen pouze Sandbox. Váš počítač nikoliv. A když Sandbox zavřete – puf! Všechno zmizí.

Na druhou stranu je trochu složitější přenést důvěryhodné soubory ze Sandboxu do „skutečného“ operačního systému. Pokud jste přesvědčeni, že soubor, který jste testovali v Sandboxu, je důvěryhodný, normální postup je uložit jej do verze Průzkumníka souborů v Sandboxu a pak k němu přistupovat pomocí „skutečného“ Průzkumníka souborů z hlavní instalace Windows.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Windows 11 Build 27686 kanálu Windows Insider Canary přidává několik dalších vymožeností: přesměrování schránky za běhu a možnost sdílet složky s hostitelem za běhu. Ačkoli Microsoft výslovně nepíše, co tyto funkce znamenají, předpokládám, že pokud zkopírujete soubor (CTRL+C) ze Sandboxu, přesunete kurzor do důvěryhodného prostředí Windows a poté vložíte (CTRL+V), systém Windows zkopíruje soubor mimo Sandbox, aniž by bylo nutné procházet Průzkumníkem souborů. Stejně tak byste měli být schopni sdílet složku a soubory mezi Sandboxem a hlavním, důvěryhodným operačním systémem. Je to určitě pohodlnější, i když možná méně bezpečné.

To, co Microsoft nazývá Windows Sandbox Client Preview, bude nyní aktualizováno prostřednictvím obchodu Microsoft Store, čímž se také zbaví závislosti na operačním systému. Sandbox tak bude moci být aktualizován podle vlastního nezávislého plánu, což je dobře. Sandbox také dostane ranou verzi podpory příkazového řádku a vlastní ovládací prvky pro vstup zvuku/videa.

Microsoft však neuvádí, zda k používání této aktualizované verze Sandboxu budete stále potřebovat systém Windows 10 Pro nebo Windows 11 Pro. Není již mnoho důvodů, proč používat Windows Pro, ale Sandbox byl v minulosti rozhodně jedním z nich.

Další funkce

Microsoft také testuje zvýšení limitu pro soubory FAT32 z 32 GB na 2 TB, což umožní používat výrazně větší diskové oddíly pomocí příkazu Windows Format. Prakticky všechny oddíly systému Windows se používají ve spojení se systémem NTFS, ale FAT32 (nejstarší formát, jehož kořeny sahají až do systému Windows 98) se obvykle používá u externích úložišť. Novější a větší disky tak budou mít možnost používat starší formátování FAT32.

CS24

Kvíz: Jste znalci Windows 11? Přečtěte si také:

Kvíz: Jste znalci Windows 11?

Microsoft, že v tomto a budoucích sestaveních také optimalizuje výdrž baterie, ale neuvádí, jak a jakou výdrž baterie máte očekávat.

Kanály Windows Insider (konkrétně Dev a Canary) nejsou zárukou, že nové funkce budou dodány do běžných počítačů. Tyto nové přírůstky však zahajují testování některých funkcí, které by mohly mít na váš počítač reálný dopad.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.