Hlavní navigace

Santa Rosa: Hezčí, rychlejší a vytrvalejší

18. 5. 2007

Sdílet

Intel 9. května oficiálně uvedl mobilní platformu Centrino s kódovým označením Santa Rosa, která se pyšní čipovou sadou 965 Mobile Express či 800MHz FSB. Jde přitom o nástupce předchozího Centrina, známého také jako Napa.

Intel 9. května oficiálně uvedl mobilní platformu Centrino s kódovým označením Santa Rosa, která se pyšní čipovou sadou 965 Mobile Express či 800MHz FSB. Jde přitom o nástupce předchozího Centrina, známého také jako Napa.

Inovovaná platforma kromě vyššího výkonu rovněž přináší delší životnost baterie či bezdrátovou kartu návrhu standardu 802.11n. Verze pro koncové uživatele dostane přízvisko Centrino Duo, verze pro podnikové zákazníky se bude jmenovat Centrino Pro. Změny oproti Centrinu „Napa“ zahrnují také podporu rychlejší generace procesorů Core 2 Duo s kódovým označením Merom či technologií Turbo Memory (dříve Robson), která dokáže nahradit standardní pevný disk pamětí flash NAND pro rychlejší bootování a úsporu baterie.

Již jsme zmínili čipset 965 Mobile Express. Jde o pozměněnou alternativu čipové sady pro desktopy 965 Express „Broadwater“. Mobilní verze zahrnuje kupříkladu až 10 USB 2.0 připojení, 16rychlostní PCI-Express pro rozšiřitelnou grafiku, i podporu dual-channel DDR2-667. Roli integrovaného GPU zastal adaptér GMA X3100 IGP, který nabízí plnou podporu DirectX 10 i rozhraní HDCP/HDMI.

Jednou z nových vlastností platformy Santa Rosa je také IDA (Intel Dynamic Acceleration), která dynamicky přetaktovává jedno z jader procesoru, jedná-li se o jednojádrovou aplikaci a druhé jádro zůstává nevyužito. Poněvadž procesor druhé jádro nepotřebuje, sníží se celková spotřeba elektrické energie, a to i přesto, že jedno za jader pracuje v „přetaktovaném módu“, a celkový výkon tak není o tolik nižší, než když se využívá obou jader. IDA se od klasického přetaktování liší v jedné věci – vždy funguje jen v rámci teplotních limitů, a není tak třeba dodatečného chlazení.

Kromě Centrina Duo Intel přichází také s verzí Centrino Pro. Ta je určená podnikovým uživatelům a oproti Centrino Duo obsahuje také možnost vzdálené správy přenosných počítačů přes bezdrátovou síť prostřednictvím technologie AMT (Active Management Technology). S platformou Santa Rosa již dnes počítají výrobci laptopů jako jsou Hewlett-Packard, Dell či Lenovo.