Hlavní navigace

Sapphire chystá Radeon HD 4850 X2

28. 10. 2008

Sdílet

Pokud patříte mezi milovníky dvoučipových karet z dílen ATI, pak pro vás máme dobrou zprávu. Jejich dvorní výrobce Sapphire totiž chystá dvoujádrový Radeon HD 4850 X2.

Ten bude, jak už název napovídá, postaven na dvou jádrech ATI Radeon HD 4850, které mají plných 800 unifikovaných jednotek a 256bitovou paměťovou sběrnici, ale jejich frekvence je snížena na 625 MHz jádro a 2 GHz grafické paměti, kterých bude mít nový dvoučipový Radeon trochu nelogicky rovnou 2 GB, tedy 1 GB na jádro. Samotné řešení karty bude identické s Radeony HD 4870 X2, kdy komunikaci mezi oběma jádry bude zajišťovat speciální PLX můstek.

Dobrým znamením je i chladič. Sapphire totiž nepoužije vysavačové řešení z Radeonu HD 4870 X2 (jeden takový v zátěži pekelně hučící kousek mám doma a věřte mi, že není o co stát), nýbrž vlastní chladič, který má sice dva ventilátory, ale ty by se měly totič podstatně pomaleji. Tím Sapphire vyřeší chlazení jader, PLX čip a paměťové čipy budou chlazené klasickými pasivy.

Novinka by se na trh měla dostat v průběhu listopadu za zatím neupřesněnou cenu, která by se dle cen ostatních karet mohla pohybovat okolo osmi až devíti tisíc korun.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?