Hlavní navigace

Scenicview P24-1W

1. 5. 2006

Sdílet

Dlouhý, tlustý, krátkozraký? Vlastně ne, jenom širokoúhlý. Fujitsu Siemens Computers (FSC) doplnil svoji nab


Dlouhý, tlustý, krátkozraký? Vlastně ne, jenom širokoúhlý.



Fujitsu Siemens Computers (FSC) doplnil svoji nabídku profesionálních displejů o širokoúhlý 24palcový model Scenicview P24-1W a nijak se netají tím, že by na našem trhu měl představovat především konkurenci pro Eizo S2410W. Displej tomu odpovídá i po technické stránce. Při volbě panelu padlo oko konstruktérů na S-PVA matici od Samsungu, kterou tak mají oba displeje společnou. Fyzické rozlišení displeje je 1 900 x x 1 200 obrazových bodů, maximální jas pak činí 500 cd/m2, kontrastní poměr 1 000 : 1. Udávaný čas odezvy je 6 ms ve středních tónech, odezva černá-černá 13 ms, takže zůstaneme-li na zemi, budeme počítat spíše s 15 ms, což odpovídá výsledkům našeho testu. Pro zlepšení odezvy ve středních třech si FSC vypomáhá technologií ADCC (Advanced Dynamic Capacitance Compensation), což je v podstatě totéž jako overdrive u Eiza. Obě technologie používají k urychlení otočení tekutého krystalu přívod vyššího napětí po kratší dobu a predikci posunu plochy. Jelikož otáčení molekul LC se dociluje změnou elektrického pole, spočívá zjednodušeně řečeno základní "trik" pro urychlení v úvaze, že když pro dosažení otočení LC krystalu potřebujeme například po 20 ms napětí 1 V, proč nezkusit 2 V po dobu 10 ms? Eizo používá u svého modelu navíc vnitřní 14bitovou gamma korekci, pro přesnější zobrazení přechodových barev a zamezení bandingu (slévání nebo pruhování sousedících odstínů).
Model P24-1W si při testech nicméně vedl výborně, a pokud se zaměříme na jeho nasazení v prostředí CAD/CAM, můžeme konstatovat, že nás plně uspokojil. Především vykreslení drátěných modelů a geometrie byly na vynikající úrovni, uznání si zaslouží i rovnoměrné podsvícení a velmi dobré zobrazení tónů černé. Podobně dobře si displej vedl i u zobrazení odstínů šedé i celé barevné škály. Nedocházelo k přesyceni barev, obraz byl ostrý a u přechodů mezi tóny nedošlo ke slití. Ani u geometrie se nevyskytly zřetelné problémy. Udávané úhly pohledu 176? jsou ve skutečnosti někde okolo 170?, obraz ovšem ze stran neztrácí na barevnosti, a to ani u obvykle problematické tělové barvy.
K dispozici je klasická nabídka nastavení barev sRGB, 6 500 K, 7 500 K, 9 300 K i vlastní.
Při přehrávání DVD filmů se displej držel velmi statečně, i když ani jemu se nepodařilo udržet si čistý štít a vytvořil artefakty neodolal sekvenci laserových výstřelů na temném pozadí vesmíru. Nešlo o nic dramatického a pokud jsme na tento detail výslovně neupozornili, běžný uživatel (kolega z Gamestaru) si toho nevšiml. Hůře se mu dařilo u her, Doom III a Half-Life 2 dopadly uspokojivě, u UT 2004 obraz při hraní několikrát zrovna "nesedl", překvapivě se mu totéž "nepodařilo" ani u Americas Army, běžící na stejném, byť upraveném enginu. Pro běžného hráče však monitor zůstává dobrou volbou, i když... ukažte nám hráče s "vajdovou čtyřiadvacítkou".
Z hlediska portů je P24 vybaven královsky kromě DVI-I a D-Sub nalezneme na monitoru S-video, kompozitní, komponentní a S-video konektory, doplněné čtyřmi konektory USB 2.0 a tudíž i USB uploaderem pro připojení k počítači. Naopak si FSC mohl odpustit dvojici integrovaných reproduktorů řekněme, že hrají, dále to raději nebudeme komentovat.
Displej není vybaven pivotem, ostatní možnosti horizontálního polohování i možnost natáčení jsou na dobré úrovni displej si ponechal typickou nohu z P-19/P20.
Scenicview P24-1W je výborný univerzální displej, který to ovšem nebude mít až tak jednoduché. FSC si v době testu cenilo P24 na 47 576 Kč včetně DPH, konkurenční Eizo S2410W přišlo na 50 000 Kč v doporučených cenách. V internetových obchodech se ceny pohybovaly okolo 40, respektive 47 tisíc. Částky tak vysoké, že rozdíl pouhých 7 tisíc (u cen bez DPH dokonce jenom 5 tisíc) je marginální hlavní roli při výběru tak bude hrát především obliba značky či lepší multimediální vybavenost FSC (porty, repro). Ani jeden z displejů navíc není určen pro pracoviště požadující vysokou barevnou věrnost (DTP) jejich oblastí nasazení bude zpracování videa a fotografie, přípravné tiskové práce (editace/návrh) a CAD, což pro 99 % uživatelů v tomto případě navíc stírá lehké rozdíly v poskytovaném obraze v určitých oblastech.6 0201/VAC o

Scenicview P24-1W

obrazový výkon, množství portů
absence pivotu
Cena vč. DPH: 47 576 Kč
K testu zapůjčila firma: Fujitsu Siemens Computers, www.fujitsusiemens.cz
Vysvětlení používaných značek a pojmů
1080i jeden z formátů HDTV, pracuje s 1 080 řádky obrazu prokládaně (i interlacing, interlaced), tedy využívá podobně jako PAL k zobrazení půlsnímky. Odpovídající rozlišení v pixelech je 1 920 x 1 080 při 50/60 Hz.
720p jeden z formátů HDTV, pracuje se 720 řádky obrazu, nicméně snímek je zobrazen v jednom okamžiku celý. Odpovídající rozlišení v pixelech je 1 280 x 720 při 50/60 Hz.
DVB (Digital Video Broadcasting) Obecně jde o souhrn mezinárodně uznávaných otevřených standardů pro digitální televizi.
DVB-S, S2 (satellite) satelitní,
DVB-C (cable) kabel,
DVB-T (terrestrial) pozemní vysílání,
DVB-H (handhelds) pozemní vysílání pro mobilní přístroje.

Jde o vysílání několika programů v digitálním formátu po analogovém kanále. Samotné vysílání DVB neznamená, že obraz má vysoké rozlišení. I když je totiž takto např. přenášen obraz ČT1, jde stále o obraz ve formátu PAL, pouze místo kabelem nebo klasickým kanálem je šířen digitálně. Samozřejmě lze v rámci DVB přenášet i HDTV. Nejdřive se toho ovšem dočkáme u DVB-S, kde je již k dispozici stanice HD1 (dříve Euro1080) a přibude vysílání během MS ve fotbale.
HD Ready označení přístroje, který je schopen zobrazit příchozí HD signál z externího zdroje v této minimální konfiguraci: samotný displej musí mít fyzicky nejméně 720 řádek. Displej musí přijímat signál prostřednictvím analogového YPbPr1 vstupu a DVI nebo HDMI konektoru. Ty musí podporovat ochranu obsahu (HDCP). Displej musí zobrazit signál o rozlišení 1280 x 720 @50/60Hz neprokládaně (720p) a 1920 x 1080 @50/60Hz prokládaně (1080i). To znamená, že pro 1080i nemusí mít displej 1 080 řádků, ale postačuje je přepočítat na 720 fyzických apod.
HDTV (High Definiton Television) televize s vysokým rozlišením, jde o jeden ze standardů digitálního vysílání (DVB). HDTV existuje v několika formátech, dnes se prakticky setkáme u většiny přístrojů se standardy 720p a 1080i, ale existuje i 1080p či 576p Číslo označuje počet řádků používaných pro vysílání.
HDTV (označení přístroje) označuje přístroj pro zobrazení HD signálu, jehož integrovanou součástí je HD set-top-box nebo HD receiver/dekodér. Tím se odlišuje od HD Ready přístrojů, což jsou v podstatě pouze obrazovky. Ostatní nutné náležitosti jsou shodné s HD Ready.
PAL (Phase Alternatig Line) televizní norma používaná dnes pro přenos televizního signálu. Tato norma pracuje s 625 řádky a 50 půlsnímky (25 snímky) za sekundu. Zobrazují se totiž pouze lichá a sudá pole, nikoliv celý snímek najednou. Z celkového počtu je pouze 576 řádků viditelných, zbylé se používají pro synchronizaci nebo titulky. Odpovídající rozlišení v pixelech je 768 x 576.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) konektor pro připojení digitálního AV signálu, od DVI se odlišuje pouze formátem, pinové zapojení je shodné (existují konverze), u HDMI však musí být HDCP, u DVI jde o volbu výrobce.
YPbPr1 prokládené komponentní video, (ekvivalent ke vstupu YCbCr).
YPbPr2 neprokládené komponentní video, (ekvivalent ke vstupu YCbCr).
LCD televize Benq DV3750

Kvalitní obraz v úhlopříčce 90 centimetrů, doplněný i poměrně dobrým zvukem



Kdekterý šejdíř cítí s blížícím se MS ve fotbale vůni peněz, která ještě vzroste s letními olympijskými hrami, neboť díky přenosům ve vysokém rozlišení se očekává evropský boom prodeje PDP a LCD televizorů. Bohužel to rovněž znamená, že na trhu je již nyní takové množství šmejdů, a to nejenom pod neznámými značkami, že pokud by člověk pracoval jako hygienik, do mnoha obchodů by jinak než ve skafandru nevstoupil a prodávajícího označil za bacilonosiče. Za této situace rozhodně potěší, když narazíte na model, jemuž stojí za to se chvilku věnovat a při pohledu na jeho obraz se hned nebouří žaludeční kyseliny a neotvírají slzné kanálky. Ani testovaný Benq DV3750 není bez chybičky, ale rozhodně patří mezi modely, u kterých lze uvažovat o koupi.
Tento stříbrný 37" (90 cm) LCD televizor nabízí fyzické rozlišení 1 920 x 1 080 obrazových bodů, což z něj dělá jeden z mála modelů, připravených na konzole Xbox 360, Playstation 3 či filmy HD-DVD. Bohužel v Česku a prakticky v celé Evropě je možnost přístupu k HD signálu tragická k HD signálu má přístup jen velmi malé procento populace, a to i když bereme v úvahu filmy na HD-DVD. Stěžejní otázkou tak stále zůstává, jak si přístroj povede se zpracováním (přepočtem) klasického signálu v normě PAL. Benqu se to daří, a to i vzhledem k jeho vysokému rozlišení, velice dobře. Na výsledku je hodně patrný vliv technologie pro zlepšení obrazu (kterou Benq označuje jako Senseye), 3D Y/C filtr a 10bitové zpracování barev. Při testování s použitím HD záznamu i klasického DVD jsme u geometrie i přesnosti barevného podání vztaženého k této kategorii obdrželi výsledky řadící tento model k nadprůměru. Především při práci s odstíny bílé a černé zvláště při tmavých scénách nás televizor překvapil velice pěkně vykresleným zobrazením.
Upscale PALu dopadl nad očekávání dobře, nicméně z nízkého prokreslení detailů je jasné, že samotný vstupní signál má nízké rozlišení. Chyba samozřejmě není v samotném panelu, ale Benq zde paradoxně doplácí na svoje vysoké fyzické rozlišení. Musíme si uvědomit, že PAL B/G pracuje v režimu 525 řádek a 50 půlsnímků za sekundu. DV3750 má 1 080 řádek, což je výzva, s kterou se potýkají i všechny ostatní modely (včetně levnějších, ty disponují fyzicky 720 řádky). Podíl na slušném výsledku má čip Faroudja DCDi (Directional Correlation Deinterlacing), jehož algoritmus se stará o složení snímku a eliminaci artefaktů na hranách pohybujících se objektů. Při obecně nízkých nárocích na kvalitu obrazu ze strany většiny kupujících, neboť stále srovnáváme jako zdroj PAL, představuje degradace obrazu při upscalu marginální záležitost. DV3750 je vybaven uspokojivou sestavou vstupů. Ta zahrnuje 2x SCART, dva páry kompozitních A/V vstupů + S-Video, dvě sady konektorů komponentního videosignálu, D-Sub a DVI. Pěkně je vyřešeno i vyvedení konektorů na straně televizoru, což usnadňuje jeho uchycení na zeď a následný přístup ke kabeláži.
Audiosystém s 15W tunerem a pětipásmovým ekvalizérem společně s dodávanými reproduktory podává vcelku slušný, této kategorii odpovídající výkon, s čistým průběhem ve středních basech.
I když je Benq DV3750 svým obrazem a cenou velice zajímavým kouskem a uživatele rozhodně nezklame, zůstává otázkou, zda modely s takto vysokým rozlišením v současnosti má vůbec cenu kupovat. Pokud vlastníte konzolu či máte přístup k pořadům v HD kvalitě, zkuste jej. Obecně je však HD signál k dispozici pouze ze satelitu (omezeně) nebo čistě teoreticky z HD-DVD nosiče. Záleží tedy hodně na tom, nakolik jste "citliví" na podání klasického televizního signálu. Benq DV3750 to umí ve srovnání s konkurencí stále dobře, ale nesmíte čekat, že výsledný obraz bude podobný tomu, který vidíte v prodejnách. To, co vidíte při nákupu, je totiž HD záznam vytvořený obvykle samotným výrobcem. Solidní prodejce je však schopen předvést i naladěný český kanál.

Benq DV3750

kvalita obrazu, DCDi
vysoké rozlišení
celkový design
Cena vč. DPH: 47 500 Kč
K testu zapůjčila firma: Benq, www.benq.cz