Hlavní navigace

Sdílení knih na čtečce Kindle - 3.díl

24. 4. 2019

Sdílet

 Autor: © Paolese - Fotolia.com
Ukážeme vám, jak sdílet vaše digitální kulturní bohatství.

Předcházející díl

 

Jednou z nejlepších, nicméně málo známých funkcí, které vyplývají z vlastnictví čtečky Amazon Kindle, je schopnost sdílení většiny elektronických knih nacházejících se ve vaší digitální knihovně s vašimi přáteli a známými. A to není všechno – vaši přátelé a známí mohou rovněž tímto způsobem sdílet svoje knihy ze svých sbírek s vámi.

Přenášení elektronických knih z počítače do čtečky Kindle

Elektronické knihy můžete sdílet se svými přáteli, rodinou nebo s jakýmikoliv jinými vášnivými čtenáři, s nimiž jste se někdy seznámili, i jinak. Konkrétně máme na mysli přenos elektronických knih z jejich počítačů do jejich čtečky Kindle prostřednictvím připojením USB. Tento způsob sdílení elektronických knih s ostatními je rovněž možné použít pro přesun elektronických knih získaných od prodejců třetích stran a z webů, jako je například Project Gutenberg, popřípadě pro přenos obsahu z vašeho počítače do vaší osobní elektronické čtečky Kindle.

Pokud se rozhodnete použít pro sdílení své digitální knihovny tento způsob, pak byste měli v první řadě vědět, že budete moci ve své digitální knihovně sdílet pouze ty elektronické knihy, které nejsou chráněny technologií DRM. Pod zkratkou DRM (Digital Rights Management) je skrývá funkce pro zabezpečení obsahu, kterou řada firem používá pro ochranu obsahu před jeho nelegálním kopírováním.

Když si například od Amazonu koupíte kopii elektronické knihy chráněné technologií DRM, bezpečnostní prvky integrované do souboru elektronické knihy zabrání použití této elektronické knihy na hardwaru, který nebyl zaregistrován s vaším účtem Amazon. A toto je důvod, proč je nezbytné při sdílení vaší digitální knihovny s vašimi přáteli a rodinou používat techniky Amazonu, a nikoliv prosté kopírování elektronických knih za účelem jejich čtení. Na druhou stranu na Internetu existuje celá řada online prodejců, kteří prodávají elektronické knihy, které ochranu prostřednictvím DRM nemají: mezi naše nejoblíbenější patří v tomto směru Lulu a Smashwords.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?