Hlavní navigace

Sdílení mobilního připojení? Zkuste tethering nebo hotspot - 2.díl

4. 7. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Připojte notebook k Internetu pomocí internetového připojení z mobilního telefonu s operačním systémem Android.

Předcházející díl

 

Jsou situace, kdy se potřebujete z notebooku připojit přes Wi-Fi k Internetu a nemáte v dosahu žádnou síť ani veřejný hotspot – třeba když pracujete někde na dvorku, v parku nebo klidně v autobusu. Ale i to se dá vyřešit: Pokud máte po ruce svůj mobilní telefon, můžete si doslova za několik sekund vytvořit svoji osobní a privátní síť, do níž připojíte svůj tablet nebo notebook.

Připojení přes Bluetooth a USB

Připojení přes Bluetooth: Jakmile vytvoříte mobilní hotspot, může se do bezdrátové sítě vytvořené vaším mobilním telefonem připojit prakticky každý, kdo zná heslo. U varianty připojení přes Bluetooth můžete toto připojení zachovat jako soukromé. Nejprve je třeba spárovat váš mobilní telefon se zařízením, s nímž chcete sdílet připojení – proto je třeba se přesunout do nastavení Bluetooth a zde klepnout na položku Spárovat nové zařízení a vybrat zařízení, s nímž se chcete spárovat.

Následně se vraťte zpět do nastavení sítě a zapněte volbu Připojení přes Bluetooth. V dalším kroku přejděte ke svému notebooku a zde vyberte jako síťové připojení volbu Bluetooth PAN a připojte se ke svému mobilnímu telefonu s operačním systémem Android. Tímto způsobem spustíte tethering a můžete začít využívat mobilní data z mobilního telefonu na svém notebooku. Jen na okraj: Tento způsob připojení je daleko pomalejší než hotspot, ale na druhou stranu méně vybíjí baterii.

Připojení přes USB: Tuto možnost budete mít neaktivní (vyšedlou) až do okamžiku, dokud svůj mobilní telefon nepřipojíte k notebooku pomocí kabelu USB-C. Jakmile tedy zařízení propojíte kabelem USB-C a připojení povolíte, měl by počítač okamžitě a automaticky rozpoznat novou síť a připojit se k ní.

Je zřejmé, že ať děláte na notebooku cokoliv, spotřebováváte mobilní data. Pokud tedy máte zakoupeno určité množství dat, skutečně dávejte pozor, co přesně na notebooku děláte. Prohlížení internetových stránek nebo elektronické pošty je bez problémů, ale streamování videa je a bude už trochu horší, zejména v souvislosti s rozšířením 5G sítí. Pozor tedy na čerpání dat!

Byl pro vás článek přínosný?