Hlavní navigace

Seagate představil nové disky pro servery

6. 3. 2008

Sdílet

Společnost Seagate představila svoji novou generaci serverových disků Cheetah. Jejich plotny se otáčejí rychlostí 15‘600 otáček za minutu a jde o jedny z nejrychlejších disků na světě.

Noví "gepardi" (cheetah znamená česky gepard) využívají druhé generace technologie kolmého zápisu, což jim podle výrobce zajistí přenosové rychlosti okolo 200MB/s, tedy rychlost, o které se běžnému uživateli ani nesnilo (kupříkladu nejrychlejší desktopové disky WD Raptor mají přenosové rychlosti okolo 80MB/s).

V oblasti serverů je důležitá také spolehlivost těchto disků za každé situace, výrobce v tomto případě garantuje průměrnou bezporuchovost cca 1,6 milionu hodin (180 let).

Disky se budou vyrábět v kapacitách 146, 300 a 450GB a dostupné budou pro rozhraní FC a SAS (SATA se v oblasti serverů opravdu nenosí). Všechny modely budou vybaveny 16MB vyrovnávací paměti.

Pokud se vám některý z disků líbí a chtěli byste si jej zakoupit, tak vězte, že dostupné budou již koncem tohoto měsíce, ceny jsou však podstatně vyšší než u běžných SATA 7200ot/min disků. Předpokládaná cena za 146GB model se totiž pohybuje vysoko nad 10‘000Kč.

- - Tomáš Šulc