Hlavní navigace

Šedá zóna: Pirátství nám upadá

19. 7. 2007

Sdílet

To, čeho se vydavatel vždy před vydáním obával, se stalo skutečností. Již včera se na výměnných sítích objevily pirátské kopie posledního dílu Harryho Pottera - Harry Potter and the Deathly Hallows.

CS24

Tentokrát se ovšem nejedná, jak by se „slušelo“ na „správnou“ pirátskou kopii, o textový dokument, který by vznikl naskenováním knihy pořádným skenerem a následným zpracováním OCR softwarem, případně uniknutím materiálů připravených k sazbě... V tomto případě jde o fotografie všech stránek knihy ve formátu JPEG. Ovšem provedení této "loupeže" je naprosto otřesné a jen fanatický zastánce ochrany autorských práv bude tvrdit, že byla způsobena nenapravitelná škoda. Tedy možná ano, ale spíše sítnicím nedočkavých fanoušků H.P. Je to zřejmé i z toho, že se tentokrát příliš hlasitě neozval ani nakladatel s obvyklými požadavky na „okamžitou exekuci“ zatím neodhalených zločinců.


V každém případě vyznění akce působí spíše lacinou honbou za tím být první kdo Pottera ukradne, než „fortelně“ odvedenou fuškou. Autor sice neopomenul a dokázal odstranit údaje z Exifu, nicméně kvalita výsledného díla má - alespoň dle ohlasů na fórech - nevyrovnanou úroveň. Nemohu si pomoci, ale spíše to má blíže k virálnímu marketingu, než k pirátství. Jediné o čem by mě autor této fušeřiny přesvědčil je, že internetové pirátství skutečně k ničemu nevede a bude lepší se pokusit ukrást pár peněz rodičům na zakoupení originální knihy. Posuďte sami z fotografií pod tímto článkem - stojí to za to, být zlodějem?

Kliknutím zvětšíte

Kliknutím zvětšíte

Kliknutím zvětšíte

- - Tomáš Jirásko

Autor článku