Hlavní navigace

Upgrade na Windows 10? Sedm důvodů proč počkat

22. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft již příští týden vydá nový operační systém Windows 10. I když na první pohled nový OS vypadá zajímavě, pojďte se podívat na sedm důvodů, pro které byste měli s upgradem raději ještě počkat.

1. Váš počítač není dostatečně výkonný

Windows 10 bezproblémově poběží na počítači či tabletu s 1GHz procesorem, 1 GB paměti RAM a grafickou kartou podporující alespoň DirectX 9. Navíc potřebujete nejméně 16 GB místa na disku. Pokud váš počítač tyto minimální požadavky nesplňuje, nový OS od Microsoftu na něm nerozjedete.

2. Na upgrade máte čas

Uživatelé Windows 7 a Windows 8 mohou na Windows 10 bezplatně upgradovat až do 29. července 2016. Nekažte si hezké letní dny a přechod na nový OS nechejte třeba na zimu.

3. Používáte Windows 7

Windows 10 se budou líbit uživatelům Windows 8, jelikož se vrací „ke svým kořenům“. Dvěma nejlepšími vylepšeními Windows 10 oproti Windows 8 jsou Start menu a možnost zcela ignorovat dotykové rozhraní OS. Tyto funkce však mají i Windows 7, takže pokud jste s nimi spokojeni, možná upgrade na Windows 10 zatím odložíte.

4. Bezpečnostní aktualizace pro Windows Vista/7/8 budou vydávány ještě několik let

Jestliže používáte Windows Vista/7/8, nemusíte se bát, že by Microsoft pro tyto operační systémy po vydání Windows 10 přestal zpřístupňovat bezpečnostní aktualizace. Uživatelé Windows 7 mohou bezpečnostní patche stahovat do ledna 2020, zatímco uživatelé Windows 8 až do ledna 2023. A i u Windows Vista máte čas až do roku 2017.

5. Máte staré příslušenství

Achillovou patou většiny nových operačních systémů jsou problémy se starým příslušenstvím typu tiskáren či skenerů. Microsoft nemá kapacitu, aby zajistil bezproblémové fungování všech driverů, v důsledku čehož některé vybavení nemusí u nového OS alespoň zpočátku správně fungovat.

6. Nechcete se vzdát Windows Media Center

Ano, opravdu existují lidé, kteří si oblíbili Windows Media Center (WMC). Tato aplikace vydaná v roce 2002 umožňuje přehrávat video, hudbu a další multimédia. Microsoft se snaží Windows Media Center zbavit již několik let, jelikož je WMC překonáno službami jako Netflix, Amazon Prime či Hulu. I tak se však najdou lidé, kteří tuto aplikaci milují. Pokud do této skupiny patříte i vy, máme pro vás špatnou zprávu - Windows Media Center na Windows 10 nepoběží.

7. Vyhněte se porodním bolestem

Microsoft veřejně testoval svůj nový operační systém více než půl roku, i tak však Windows 10 při svém vydání nebudou zcela bez chyby. Problémy se ukáží až tehdy, jakmile začnou uživatelé nový OS používat na různých konfiguracích počítačů a budou se na nich snažit spustit všemožný software. Pokud si ale nějakou dobu počkáte, můžete upgradovat až na takovou verzi Windows 10, která nebude těmito „porodními bolestmi“ trpět.

Byl pro vás článek přínosný?