Hlavní navigace

Sedm trendů pro Android v roce 2020

13. 1. 2020

Sdílet

 Autor: realme
Co letos čeká zájemce o nový mobil s Androidem? Není toho málo!
Skládací a ohýbací skládačky

S několika skládacími telefony Android, které jsou již na obzoru a stále se vyvíjí, není pochyb o tom, že to bude oblast, která bude v průběhu roku určitě zajímavá.

Více hloupých triků souvisejících s obrazovkou

Stručně řečeno, připravte se na spoustu věcí, které vypadají skvěle, ale nakonec působí proti vašim skutečným potřebám. Výrobci se předhánějí v tom jak zvětšit a ořezat orámování obrazovky, což nám znesnadňuje manipulaci s telefonem a zhoršuje zvuk. Zdá se, že ani v roce 2020 tento trend neskončí a budeme tak svědky zasouvacích fotoaparátů do těla telefonu. Těšte se na nové snímače otisků prstů na obrazovce, která se možná bude dokonce ohýbat až do stran telefonu.

Odklon od portů a tlačítek

Vzhledem k tomu, že konektor sluchátek je již na cestě k zániku, výrobci telefonů pomalu odstraňují tento vstup do telefonů. Známe již pokusy o kompletně beztlačítkové telefony a proslýchá se, že iPhone v roce 2021 bude bez jakýchkoliv vstupů. Dá se tedy očekávat, že Android bude kráčet podobným směrem.

Někdo má tedy povinnost vyrobit jako první Android telefon bez fyzických vstupů, otázkou pouze je, kdo to bude!

5G, 5G, všude (s výjimkou případů, kde to dává smysl)

Věděli jste, že o 5G budeme mluvit.  Jo, 5G bude v roce 2020 všude, alespoň co se týče marketingu. Není sice  jasné, jak 5G prospěje drtivé většině z nás. Sítě 5G zůstávají například v Americe mimořádně malé a omezené. I na místech, kde je 5G, je zkušenost s jeho používáním často zhruba srovnatelná nebo někdy horší než při používání běžných sítí 4G, které znáte a nenávidíte. Prozatím bude tedy 5G služba vyžadovat použití speciálních (extra drahých) telefonů, které se pyšní kompromisy, jako je špatná výdrž baterie, neobvykle teplé povrchy a nemotorné řešení antény.

Dražší telefony

Všechny trendy, o kterých jsme dosud hovořili, vedou ke stejnému konečnému výsledku: přítomnost špičkových telefonů, které z jednoho nebo druhého důvodu vyžadují, abyste si při jejich pořízení sáhli hlouběji do peněženky.

Buďte si jistí, že výrobci nás budou přesvědčovat, že zdražení je nutné kvůli všem skvělým ohebným modelům a 5G atd. Po letech klesajícího prodeje chytrých telefonů a prodlužování doby vlastnictví přístrojů, jsou zde konečně zcela nové přístroje, které nás všechny lákají k novým útratám.

(Pravděpodobně není náhoda, že společnost Motorola již uvedla, že je připravena znovu vstoupit na „prémiový trh se smartphony“ s první řadou skutečně špičkových produktů.)

Na druhou stranu…

Více důrazu na cenově dostupná zařízení

Zkušenost společnosti Google s technologií Pixel 3a je připomínkou toho, že někdy je spíše obyčejný model telefonu ten, který si lidé skutečně chtějí koupit - zejména když je jeho cena správná. (Je to lekce, kterou se společnost Motorola před několika lety také naučila s řadou Moto G, mimochodem - když, možná ne náhodou, společnost byla tehdy ve vlastnictví Google.)

Všechna pozornost je opět na Googlu a na jeho Pixel 4a. Přidejte k tomu nedávno odhalené plány na vůbec první řadu Galaxy S Lite a Note Lite od společnosti Samsung a zvěsti o podobně značkové střední kategorii telefonů od OnePlus. Vypadá to tedy tak, že jsou na cestě slušné telefony střední třídy, které nejsou na tři věci...

Obnovená pozornost pro některé platformy související s Androidem

V loňském roce tehdejší nový manažer společnosti Android TV společnosti Google uvedl, že společnost pracuje na významném přepracování platformy a že brzy představí pozoruhodnou Android TV. V roce 2019 se toho ale moc nestalo...takže třeba rok 2020?

Nezapomeňte také, že Google se stále pokouší koupit Fitbit. I když tato akvizice (pokud bude schválena) pravděpodobně nebude mít za následek okamžité gadgety Googley. Google také utratil 40 milionů dolarů na nákup „přísně tajné technologie smartwatch“ od společnosti Fossil - možná se můžeme těšit na novinky i zde. V Googlu se tak definitivně něco vaří, peče, připravuje! Čeká nás mnoho možností k pozorování, máme se na co těšit v roce 2020. Hry mohou začít!

Byl pro vás článek přínosný?