Hlavní navigace

Sennheiser HD515

1. 1. 2008

Sdílet

Otom, že HD515 patří k vyšší třídě, svědčí skutečnost, že prvním krokem, který byste po jejich připojení k...


Otom, že HD515 patří k vyšší třídě, svědčí skutečnost, že prvním krokem, který byste po jejich připojení k PC, přehrávači či hi-fi sestavě měli udělat, je vypnout veškeré ekvalizéry, 3D rozšíření zvuku a opičárny typu X-Fi Crystalizer. Všechny MP3 skladby s bitratem nižším než 192 kbps rovnou smažte, protože až si je pustíte, udělali byste to tak jako tak. Hotovo? Výtečně, můžeme tedy začít testovat.
Zatímco u klasické hudby či jazzu vás čistota a ostrost zvuku okouzlí, u rocku či metalu vás možná v první chvíli spíše agresivně napadne a budete potřebovat pár minut či hodin na přizpůsobení – vyšší a střední frekvence totiž zpočátku subjektivně dominují nad hlubšími tóny, které levnější sluchátka či reproduktory často zvýrazňují. Pokud tedy patříte k milovníkům silných basů, u HD515 možná tak docela spokojeni nebudete (samozřejmě to je možné dohnat posílením basů v přehrávači či mixéru, což ale není zrovna košer). Neznamená to ale, že by si HD515 s nízkými frekvencemi nerozuměly – naopak, přejdete-li do hudebního ghetta k R’n‘B či hip hopu, pochopíte, že basy tam jsou, jsou-li potřeba. Circumaurální tvar náušníků vás pohltí, otevřená konstrukce ale zároveň umožňuje přirozenější šíření zvuku.
HD 515, podobně jako většina ostatních sluchátek vyšší cenové kategorie, jsou fantastická v detailech i celku: hudební pole se před vámi doslova otevírá a zhmotňuje – můžete se bez problémů soustředit na jednotlivé nástroje i na celek. V tomto případě jsme se ale nemohli zbavit dojmu, že jednotlivé nástroje a detaily jsou přece jen výraznější než celkový přednes – máme pocit, že za to mohou sice přesné, ale přece jen poměrně ostré vysoké frekvence, které občas doslova bodají. Pětsetpatnáctky díky tomu nejsou zcela univerzální sluchátka a některé hudební žánry (zejména rock a příbuzné oblasti) mohou být doslova náročné na poslech.
Verdikt
Zatímco u špičkového modelu HD650, jsme navzdory ceně neměli nejmenší pochybnost, v tomto případě jednoznačně doporučujeme: jděte do kamenného obchodu a vyzkoušejte je. Poslechněte si je z kvalitního zdroje (tedy přinejmenším lepšího MP3 přehrávače a skladeb kódovaných na 192 nebo 256 kbps, my jsme testovali na bezztrátovém formátu FLAC a zvukových kartách Creative X-Fi Platinum a M-Audio Audiophile). Buď se zamilujete, nebo budete hledat dál.

Sennheiser HD 515

Dynamická circumaurální otevřená sluchátka.
Impedance: 50 ohm
Frekvenční rozsah:
14–26 000 Hz,
THD: < 0,2%
Hmotnost: 255?g
Jack: 6,3 mm/redukce
3,5?mm.
Klady: reprodukce detailů
Zápory: méně výrazné basy
Cena vč. DPH: 2 800?Kč
www.sennheiser.cz
Hodnocení: 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku