Hlavní navigace

Šest užitečných gadgetů pro Windows Vista (1. část)

28. 7. 2008

Sdílet

Již řada uživatelů Windows Visty si zvykla na nový prvek v tomto operačním systému, takzvané gadgety. Ty nemusí ukazovat jen předpověď počasí nebo aktuální zprávy, ale je možné je využít jako systémové utility např. pro sledování dostupných zdrojů, které Vista využívá.

Již řada uživatelů Windows Visty si zvykla na nový prvek v tomto operačním systému, takzvané gadgety. Ty nemusí ukazovat jen předpověď počasí nebo aktuální zprávy, ale je možné je využít jako systémové utility např. pro sledování dostupných zdrojů, které Vista využívá.

Ve spolupráci s webem About.com jsme vám přinesli přehled šesti užitačných gadgetů pro monitorování systému, které vám umožní snadno a přehledně sledovat, jak Vista hospodaří s dostupnými zdroji u procesoru, operační paměti, pevného disku či sítě.

1. CPU Meter – tento gadget, který může být umístěn do postraní lišty Windows Vista obsahuje dva displeje, či spíše „ciferníky“, které mají za úkol zobrazovat v procentech
jak využití procesoru počítače, tak fyzické paměti. Jedná se sice o jeden z nejzákladnějších gadgetů pro Vistu bez možnosti dalších nastavení, nicméně svoji práci vykonává dobře. Tento gadget je navíc obsažen přímo ve Windows Vista, ovšem řada lidí o něm ani netuší. Přitom stačí jednoduše otevřít okno s gadgety z postranní lišty a dvakrát kliknout na „CPU Meter“. Tím bude trvale tento gadget zobrazován na příslušném místě postranní lišty.

2. DriveInfo – gadget DriveInfo, jak již název napovídá, má za cíl monitorovat dostupné volné místo na pevných discích počítače a ukazuje jak volné místo v GB, tak procenta obsazení konkrétních disků. Gadget DriveInfo je snadný na konfiguraci a ideální pro použití s dalšími podobnými gadgety pro sledování stavu systému.

Gadget DriveInfo je zdarma k dispozici ke stažení z Windows Live Gallery. Jeho délka je 176,45 kB a v galerii stačí kliknout na tlačítko „Stáhnout“ a dále již pokračovat podle instrukcí, než se tento gadget objeví v postraní liště. Pokud často kontrolujete volné místo na svých discích, usnadní vám tento gadget práci a ušetří i trochu času.

3. Wireless Network – gadget pro sledování bezdrátových sítí dokáže monitorovat jak sílu dostupného signálu, tak i bezpečnost aktuálního připojení. Tento gadget je dobře designovaný a ocení jej všichni, kdo se často připojují k internetu prostřednictvím sítí všeho typu.

Gadget Wireless Network je opět k dispozici ke stažení z Windows Live Gallery, jeho délka je 42,93 kB a podobně jako v případě ostatních gadgetů stačí kliknout na tlačítko „Stáhnout“ a řídit se dalšími instrukcemi.

Další tři typy na gadgety pro Vistu vám přineseme v pokračování tohoto článku v nejbližších dnech.

Zdroj: About.com